U bent hier
Programma 2024
EEN WELVAREND HOLSBEEK
Uw welvaart en uw geluk zetten wij bovenaan. Een veilig en mobiel Holsbeek met bloeiende dorpskernen en buurten, waar we samen met alle inwoners een (h)echte gemeenschap vormen.
Om uw welvaart op peil te houden, zetten we in op 4 pijlers:
1. Gezonde gemeentefinanciën
“Wij, Holsbekenaren en Vlamingen, betalen al genoeg belastingen, geld dat we zelf niet kunnen besteden. Met N-VA Holsbeek zullen de gemeentelijke belastingen niet verhogen.”
- De belastingen verhogen we niet. We houden de schuld onder controle en bouwen ze af.
- Als bestuurders beheren we onze gemeentefinanciën als een goede huisvader. We leven niet boven onze stand, maar zetten de tering naar de nering. Efficiënt en goed gemanaged zorgen we voor een gezonde financiële situatie.
- We vertrekken vanuit een duidelijke toekomstvisie om doordacht te investeren.
2. Een warm, inclusief en sociaal beleid
“Wie deel wil uitmaken van onze gemeenschap en gezond is, dient te werken of gemeenschapsdienst te doen. Alleen zo houden we onze welvaart in stand. We hebben oog voor mensen die het moeilijk hebben en bieden gepaste hulp.”
- Om uw welvaart in stand te houden, is een hoge werkzaamheidsgraad nodig, ook bij wie zich hier komt vestigen. Bij financiële moeilijkheden helpt de sociale dienst van het OCMW zoeken naar oplossingen. We bestrijden armoede niet door geld uit te delen, maar door mensen aan een vorming of job te helpen. Wie deel wil uitmaken van onze gemeenschap dient – als het fysiek mogelijk is – te werken of gemeenschapsdienst te doen.
- Wie thuis woont en hulp nodig heeft, kan een beroep doen op het OCMW. We optimaliseren de werking van de huishoudhulpen en gezinszorg, zodat de dienstverlening gegarandeerd blijft.
- We maken werk van een daadkrachtig lokaal sociaal beleid. In samenwerking met het WZC, het Lokaal Dien- stencentrum (LDC) en de eerstelijnszone zorgen we voor meer buurtgerichte zorg. We organiseren een dag van de mantelzorger.
- Sociale woningen gaan in de eerste plaats naar mensen die een binding met de gemeente hebben. We passen de strikte Vlaamse regels toe om ervoor te zorgen dat de woningen ook gaan naar wie er effectief recht op heeft. We zetten noodwoningen in voor inwoners die in een tijdelijke precaire woonsituatie zitten, bijvoorbeeld naar aanleiding van een brand.
3. Investeren in innovatie en duurzaamheid
“Investeringen in innovatie en duurzaamheid zijn noodzakelijk om de klimaatuitdaging aan te gaan. Holsbeek is een groene landbouwgemeente. Welvaart betekent ook tot rust komen en genieten van onze mooie natuur. We moeten dit dan ook koesteren door landbouw en natuur te verbinden.”
- We geven als gemeente het goede voorbeeld: eigen patrimonium en openbare ruimte leggen we klimaatbestendig aan met meer groene zones en minder verharding. We sensibiliseren onze inwoners rond rationeel energieverbruik, duurzame energiebronnen en collectieve energievoorzieningen. We zijn ambitieus, maar ook realistisch. Het moet haalbaar en betaalbaar blijven.
- Het energieloket wordt uitgebreid met een woonloket. Alle inwoners kunnen er terecht met vragen rond duurzaam bouwen, verbouwen, renoveren en energie. Deze loketten zijn ook het aanspreekpunt voor het aanvragen van bovenlokale premies in dit verband.
- We leggen de nadruk op ons platteland en zorgen ervoor dat water, natuur en landbouw voldoende ruimte krijgen zonder elkaar te beconcurreren. We ondersteunen landbouwers en natuurbeschermingsorganisaties voor hun actieve bijdrage aan het behoud en het herstel van de biodiversiteit. We organiseren ontmoetingsdagen in landbouwbedrijven en natuur- gebieden in samenwerking met landbouwers, lokale natuurgidsen en scholen. Zo laten we de inwoners kennis maken met de mooiste stukjes natuur en boerennatuur in Holsbeek.
- We verankeren landbouwgrond en stellen – waar mogelijk – pachtgronden ter beschikking voor innovatieve landbouw.
- Afval verwerken gebeurt niet gratis. We moeten een goed evenwicht zoeken tussen betaalbaarheid en verantwoordelijkheid. Samen met Ecowerf zamelen we papier en karton in met de gele bak. Huisvuil en gft worden opgehaald in een DifTar-container, een eerlijker en beter systeem. Het containerpark houden we zo goedkoop mogelijk.
-
We voeren het hemelwater- en droogteplan uit met bijzondere aandacht voor erosiebestrijding en waterbeheersingswerken. We onderhouden onze waterlopen intensief. Over de grenzen heen werken we samen rond erosiebestrijding, trage wegen, waterlopen, bermbeheer, bosuitbreiding en natuurverbindingen.
- We stimuleren de aanleg van bos, kleine landschapselementen, klimaatbestendige tuinen, hoogstamboomgaarden en streekeigen beplanting. Waar mogelijk nemen we hierin zelf het initiatief.
4. Samenwerking loont
“Willen we ons gemeentelijk budget onder controle houden, dan moeten we slim investeren en middelen en krachten bundelen.”
- We organiseren de gemeentelijke diensten meer geïntegreerd. Projecten worden van bij de start vanuit diverse expertises en invalshoeken aangepakt, bijvoorbeeld in de beleidsdomeinen mobiliteit, ruimtelijke ordening en milieu. Hiermee garanderen we een optimale dienstverlening voor onze inwoners.
- Het welzijn van het personeel van de gemeente, het OCMW en de gemeentescholen verdient voldoende aandacht. Een aangename werkomgeving en teambuildingactiviteiten creëren een sterke band tussen de collega’s onderling, de admi-nistratie en het bestuur.
- We versterken de samenwerking met de besturen en andere partners uit onze regio en gaan op zoek naar win-winsituaties. Om voldoende gekwalificeerd personeel aan te trekken, werken we samen rond werving en selectie en de nieuwe regels rond salaris, verlof en functies.
- Om de samenwerking te optimaliseren, onderzoeken we welke besturen onze inwoners het meeste voordeel opleveren en dus onze meest geschikte samenwerkingspartners zijn. We verliezen hierbij het belang van een sterke lokale binding niet uit het oog. Een lokale loketfunctie, buurthuizen, lokale gemeenschapsvoorzieningen en -infrastructuur blijven voor ons in Holsbeek prioritair.
- We voeren een subsidietoets in voor elke uitgave. Zo benutten we subsidies van hogere overheden, zowel voor grote als kleine investeringen.
EEN VEILIGE EN MOBIELE GEMEENTE
Zorgen voor uw veiligheid in het verkeer en in onze wijken beschouwen wij als een kerntaak van de gemeente. Vlotte verplaatsingen, leefbare buurten en een hoog veiligheidsgevoel staan hierbij voorop.
Voor een veilige en mobiele gemeente zetten we in op 3 pijlers:
1. Verkeersveiligheid
“Naast de afwerking van het Ruggengraatproject is het tijd om de andere verbindingswegen en kleinere wegen in onze deelgemeenten aan te pakken. Door eenvoudige inrichting en duidelijke regels houdt iedereen zijn aandacht bij de weg. Een doordacht parkeerbeleid is nodig.”
- In de eerste plaats gaat onze aandacht naar alle zwakke weggebruikers. Veilige, comfortabele en goed onderhouden en verlichte voet- en fietspaden in alle deelgemeenten zijn voor ons cruciaal.
- Bijzondere aandacht gaat uit naar de schoolomgevingen, die we duidelijk herkenbaar maken en voorzien van kus- en rijzones en een schoolroutekaart.
- De weginfrastructuur moet leesbaar zijn en uitnodigen tot aangepast rijgedrag. Overal evalueren we de voorrang van rechts en we schaffen die zo veel mogelijk af. We zorgen voor een logische en realistische snelheidsregeling in de hele gemeente. Bij het binnenrijden van een dorpskern creëren we een poorteffect.
- Kleinere wegen (bv. de Houwaartsebaan) evalueren we op veiligheid, het weren van sluipverkeer en de toestand van het wegdek.
- Het Ruggengraatproject werken we volledig af met een aantal aanpassingen. In Holsbeek-Dorp optimaliseren we de heraanleg van de Sint-Maurus- en Gebr. Van Tilt- straat in combinatie met de Nobelberg, waar we eenrichtingsverkeer invoeren. De geplande werkzaamheden tussen Kortrijk-Dutsel en Nieuwrode finaliseren we. We zorgen voor verkeers-veilige accenten in Sint-Pieters-Rode.
- Daarnaast maken we per dorp een realistische planning op voor de heraanleg van een aantal belangrijke verbindingswegen en woonstraten (o.a. Appelweg, Vlasselaar, Langestraat). Om u te informeren over wegenwerken maken we een communicatieplan op.
- Verkeerslichten en ANPR-camera’s worden geëvalueerd en slim ingesteld om de leefbaarheid in onze gemeente te verhogen. Meten is weten: als lokaal bestuur brengen we de verkeersstromen correct in kaart, bijvoorbeeld in Nieuwrode. Hierop baseren we ons voor gerichte ingrepen op maat, een up-to-date mobiliteitsplan en een doordacht parkeerbeleid
2. Duurzame mobiliteit
“Met meer veilige en aantrekkelijke zachte verbindingen nemen we meer fiets of gaan we te voet. En… dat is ook gezond. Omschakelen naar een duurzaam verplaatsingsgedrag vraagt tijd en Holsbeek is een uitgestrekte landelijke gemeente. Hier krijgen auto’s en landbouwvoertuigen nog steeds hun plaats.”
-
We zetten verder in op fietssnelwegen, een lokaal fietsnetwerk, fietsroutekaarten, aansluiting op fietsroutes van buurgemeenten en fietsstraten.
-
Met een fietsapp, die voordelen koppelt aan gefietste kilometers, stimuleren we u om te fietsen. Zo burgeren we via dit beloningssysteem de fiets als transportmiddel in bij alle Holsbekenaren.
-
We zorgen voor veilige en aantrekkelijke zachte verbindingen: wandelroutes, een volledig afgewerkt “Tragewegenplan” en een onderhoudsplan “Wandelwegen”, waarin natuurparels worden geaccentueerd. Steevast onderhouden we onverharde en deels verharde land-, veld- en boswegen.
- We blijven ijveren voor voldoende openbaar vervoer en voorzien slim vervoer op maat met behulp van shuttles en taxi’s. Voldoende fietsenstallingen en toegankelijke bushaltes mogen hierbij niet ontbreken.
- Naast voetgangers en fietsers verdienen ook automobilisten en landbouwvoertuigen voldoende aandacht in ons verkeer. Hoofd-, land- en veldwegen zijn bereikbaar en berijdbaar voor onze landbouwers.
- Een laadpalenplan moet het gebruik van elektrische wagens vergemakkelijken.
- Onze luchthaven is van onschatbare economische waarde. De huidige spreiding van opstijgende en landende vliegtuigen is onrechtvaardig. Daarom blijven we ons verzetten tegen de vliegroute “Leuven rechtdoor”.
3. Veiligheidsdiensten en inwoners bundelen hun krachten.
“Een aanwezige en aanspreekbare politie in combinatie met buurtinformatienetwerken verhoogt het veiligheidsgevoel van onze inwoners. We maken ze kinderen weerbaar door hen vroeg te informeren over de gevaren rond drugs, alcohol en sociale media."
- Onze lokale politie is het best geplaatst om de gevoeligheden in de wijk aan te voelen en problemen op tijd te signaleren. Daarom zetten we volop in op de wijkwerking.
- Buurtinformatienetwerken en vrijwilligerskorpsen kunnen onze politie en hulpdiensten ondersteunen in de aanpak van de hedendaagse uitdagingen.
- Een buurtinformatienetwerk (BIN) is een samenwerking tussen buurtbewoners en de politie. Ze wisselen informatie uit over wat er in de buurt gebeurt en dat zorgt voor meer sociale controle en uiteindelijk voor een groter veiligheidsgevoel voor u.
- De oprichting van een vrijwilligerskorps ondersteunt en maakt een gemeente weerbaar in geval van crisissituaties zoals wateroverlast.
- Met N-VA Holsbeek gaan we voor een daadkrachtige burgemeester die overlast aanpakt en zijn of haar politionele bevoegdheden inzet waar het nodig is.
- We voeren een preventie- en sensibiliseringsbeleid rond drugs, verkeersveiligheid en diefstal.
- We werken samen met de politie en andere hulpdiensten, die in scholen opleidingen geven rond thema's zoals alcohol, drugs en sexting.
BLOEIENDE DORPSKERNEN
Holsbeek, uw thuis, maken we aangenaam door het stimuleren van de lokale economie, het sfeervol en gezellig inrichten van dorpskernen met ruimte voor ontmoeting en ontspanning.
Voor een groene, landelijke en levendige gemeente zetten we in op 2 pijlers:
1. Lokale economie en toerisme
“Sterke lokale ondernemingen zorgen voor uitstraling, jobs en hogere inkomsten, die terugvloeien naar de samenleving. We creëren een ondernemingsvriendelijk klimaat door talrijke acties en we nemen een regisseursrol op om samenwerking tussen handelaars te bevorderen.”
- Een stevige lokale economie is de basis voor uw welvaart en de leefbaarheid van onze gemeente. Buurtwinkels, lokale kmo’s, wekelijkse marktdagen en een levendige horeca met terrassen vormen de hoekstenen voor aangename dorpskernen. Ze zorgen voor de mogelijkheid om dicht bij huis onze aankopen te doen en daarnaast hebben ze ook een belangrijke aantrekkings- en ontmoetingsfunctie.
- Om horeca en middenstand te stimuleren, organiseren we diverse klantenacties, zoals een maand van de klant, een digitale geschenkbon of een rode loper dag. Op een jaarlijks ondernemersevent brengen we onze ondernemers met elkaar in contact.
- We beperken de administratieve lasten en richten een gemeentelijk ondernemersloket op.
- Onze cultuur en tradities houden we in ere. Met ons worden 11 juli, 11 november, Sinterklaas, Kerstmis en Pasen zichtbaar in het straatbeeld herdacht en gevierd.
- We zetten in op beleving door een goed uitgebouwd wandel- en fietsaanbod met oog voor de toeristische troeven van de gemeente. Wij zijn trots op onze toeristische trekpleister, het kasteel van Horst, dat meer dan ooit zal schitteren na de restauratie. In samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos, Herita en de provincie Vlaams-Brabant richten we de site rondom het kasteel in met fiets- en wandelroutes, maar ook parkeergelegenheid voor mobilhomes.
- We verhogen de toeristische aantrekkingskracht van Holsbeek door deelname aan de bovenlokale Straffe Streekwerking. We verbinden horeca en logies met toerisme. Eigenaars van toeristische verblijven onderwerpen we niet aan een extra belasting.
2. Ruimtelijke kwaliteit
“Kwalitatief verdichten en de bebouwde ruimte efficiënter benutten vanuit een gebiedsvisie, versterkt onze dorpskernen. Dat betekent niet minder bouwen, maar wel slimmer bouwen en elders ruimte sparen.”
“De maatschappelijke uitdagingen vragen een andere ruimtelijke aanpak. We vrijwaren onze open ruimte en versterken onze kernen. Een dorp moet een dorp blijven.”
- We zorgen ervoor dat de kostbare ruimte binnen de gemeente nuttig wordt ingenomen. Het uitwerken van een ontwikkelingsvisie voor grotere gebieden of specifieke sites in en rond de dorpskernen of zelfs de volledige dorpskern moet hiertoe bijdragen. Buurtbewoners en belanghebbenden (bv. sport-, jeugd- en cultuurverenigingen, …) worden bij de ontwikkeling van die visie betrokken.
- We hebben aandacht voor specifieke woonnoden: om jonge gezinnen de kans te geven om in de eigen gemeente te (blijven) wonen, is er nood aan betaalbare woningen, cohousing en alternatieve woonvormen. Vooral het aanbod aan starterswoningen, woningen voor eenoudergezinnen en woonvormen die levenslang en aangepast wonen voor ouderen ondersteunen, breiden we uit. We leggen een woningmix en bescheiden woonaanbod op bij grotere bouwprojecten om voldoende diversiteit in ons woningaanbod te behouden en te creëren.
- Dorpsgezichten en erfgoed houden we in ere. Een kwaliteitskamer waakt over het behoud van de landelijkheid van onze gemeente. We werken met een toolbox dorpsarchitectuur en duidelijke richtlijnen rond bebouwing binnen en buiten onze dorpskernen.
- We richten onze dorpskernen opnieuw in met terrassen en extra groen. Naast de woonfunctie voorzien we ook plaats voor ontspanning, ontmoeting en sociaal contact. We richten de openbare ruimte in tot een sfeervolle omgeving. Meer bloemen, zitbanken, bevlagging rond feestmomenten zoals 11 juli en kerstverlichting tijdens de eindejaarsperiode maken het geheel af. Gepimpte elektriciteitskasten maken lokale kunstenaars zichtbaar in het straatbeeld.
- Een uitgebreide groendienst zorgt ervoor dat het openbaar domein en de kerkhoven het hele jaar door onderhouden worden. We treden kordaat op tegen zwerfvuil en sluikstorten.
- Natuurbegraafplaatsen, een plekje voor sterrenkindjes en een sterrenregister verdienen een plaats in onze gemeente.
EEN (H)ECHTE GEMEENSCHAP
U thuis voelen in uw eigen buurt, daar zetten we op in. Als lokaal bestuur staan we het dichtst bij onze inwoners. We versterken onze lokale gemeenschapsvorming voor jong en oud.
Om van Holsbeek een (h)echte gemeenschap te maken zetten we in op 5 pijlers:
1. Kinderopvang
“Het BOA-decreet (Buitenschoolse Opvang en Activiteiten) is een hefboom om werk te maken van sterke lokale vrijetijdskansen voor kinderen en jongeren. Als gemeente nemen we de regierol op en zorgen we voor een sterk aanbod aan opvangplaatsen en buitenschoolse activiteiten. We zorgen ook voor betaalbaarheid en toegankelijkheid.”
- We nemen de regierol in handen voor een goed gecoördineerd kinderopvangaanbod in Holsbeek. Waar mogelijk worden voorrangsregels ingebouwd voor ouders die werken of een opleiding volgen met het oog op tewerkstelling. Uitbreiding van kinderopvanginitiatieven vergemakkelijken we door het aanbieden van een eenmalige starterssubsidie.
2. Onderwijs
“De gemeente kan als inrichtende macht zelf instaan voor een sterk en kwaliteitsvol basisonderwijs. Nabijheid is een belangrijke pijler. Onze scholen zijn de motor voor gemeenschapsvorming.”
- Onze gemeentescholen zijn een troef om te werken aan kwaliteitsvol en bereikbaar onderwijs voor elk kind, ongeacht de thuissituatie en rekening houdend met de capaciteiten van elk kind. We zorgen voor een sterke basis voor uw kinderen door hen in de scholen onze normen en waarden mee te geven.
- Met een Vlaamse week besteden we specifiek aandacht aan onze Vlaamse geschiedenis, identiteit en cultuur. Daarnaast leren we onze kinderen bewust omgaan met de uitdagingen van de huidige maatschappij. We werken samen met de politie en andere hulpdiensten, die in de scholen opleidingen geven rond thema’s zoals alcohol, drugs, sexting, ….
- Leerkrachten laten we opnieuw leerkracht zijn. Samen met het directie- en leerkrachtenteam halen we de ballast eruit en ondersteunen we ze.
- Onze scholen maken deel uit van de lokale gemeenschap. We zetten actief in op het multifunctioneel gebruik van de school- infrastructuur. Schoolgebouwen stellen we buiten de schooluren open voor het verenigingsleven. De scholen zoeken verder contact met de buurt en het verenigingsleven. De gemeentelijke schoolbus stellen we optimaal ter beschikking van alle scholen.
- We maken een masterplan op, dat het geheel van gemeenschapsfuncties in Holsbeek-Dorp integreert en toekomstbestendig is. Dit wordt een gedragen visie en toekomstbeeld, waarbij alle relevante actoren voor de verschillende gemeenschapsfuncties in Holsbeek-Dorp betrokken worden: onderwijs (kleuter en lager), WZC, kinderopvang, erediensten, cultuur en recreatie/sport.
3. Jeugd, sport, cultuur
“Van onze gemeente een (h)echte gemeenschap maken, dat is voor N-VA Holsbeek dé uitdaging. Het verenigingsleven, de jeugdwerking en het cultureel en sportief aanbod zijn ideale bouwblokken om mensen bij elkaar te brengen en hun banden te versterken.”
- Holsbeek heeft een rijk verenigingsleven. We kennen subsidies toe aan alle organisaties die maatschappelijk relevant zijn en een kwalitatieve meerwaarde bieden voor de gemeenschap. We vereenvoudigen en optimaliseren de bestaande subsidiereglementen. Daarbij primeren objectieve en transparante criteria.
- Jeugdbewegingen geven we voldoende plaats en betrekken we bij de opmaak van de inrichting van onze dorpskernen. Naast een werkingssubsidie ondersteunen we jeugdverenigingen door gratis energieadvies op maat. Op basis van het verbruik van de infrastructuur kan een uitgebreide energiescan of energiecoaching aangevraagd worden.
- We stimuleren onze inwoners om te bewegen door te sporten. We onderzoeken de mogelijkheden om onze inwoners tegen goedkopere tarieven te laten zwemmen in de buurgemeenten Leuven, Aarschot en Rotselaar. We optimaliseren onze sportsites vanuit de noden van de sportclubs en andere actoren. Voetbalinfrastructuur blijft op deze sites de eerste prioriteit. We vullen de sportsites navenant in met een Finse piste en skatepark en voorzien daarnaast speeltuinen en speelbossen.
- Het lokale cultuurbeleid stemmen we af op wat er in de ruimere regio gebeurt. We zorgen voor een complementair aanbod. Ook op dit vlak onderzoeken we samenwerkingsmogelijkheden met omliggende gemeenten, waaronder de aansluiting van Holsbeek bij de UiT- PAS regio Leuven.
4. Senioren
“Ouderen in onze samenleving verdienen meer respect. Naast zorg en ondersteuning op maat, benutten we ook de positieve aspecten van ouderdom. Zo gaat de levenservaring van senioren niet verloren. De term “senior” moet een eretitel worden.”
- Het uitvoeren van een seniorenbehoeftenonderzoek is een nuttig instrument om de noden en wensen van de ouderen in kaart te brengen en is een leidraad voor toekomstig beleid. Via de seniorenadviesraad zorgen we ervoor dat de visie van senioren wel degelijk wordt meegenomen in het gemeentelijk beleid.
- We zorgen voor aangepaste activiteiten binnen het lokale vrijetijdsaanbod. Rustbanken krijgen een vaste plaats binnen onze gemeente.
- In samenwerking met lokale partners, het woonzorgcentrum en het Lokaal DienstenCentrum (LDC) zetten we verder in op restaurantdagen en het aanbieden van informatieve, recreatieve en vormende activiteiten. Hiermee willen we specifiek de zelfredzaamheid en het sociale netwerk van onze senioren versterken.
- We maken werk van een dementievriendelijke gemeente.
- De gele doos met cruciale persoons-, contact- en medische gegevens voeren we in. Deze doos zorgt ervoor dat hulpverleners in een crisissituatie snel en efficiënt informatie bij iemand thuis kunnen terugvinden.
- We zetten in op het digitaal vaardig maken van senioren en voorzien digitale ondersteuning.
- Via Hoplr, een digitaal platform, brengen we buren dichter bij elkaar. Via dit buurtnetwerk krijgt u toegang tot middelen in de buurt, zoals materiaal, kennis, tijd, vrijwilligers en infrastructuur. Zorg dragen voor je buurt, meer sociaal contact en minder thuis- isolatie zijn de belangrijkste doelen.
5. Dierenwelzijn
“We zijn trots op het Vlaamse dierenbeleid. We brengen dit binnen onze gemeente in de praktijk en dragen dit ook actief uit naar alle mogelijke doelgroepen.”
-
Aan ons zwerfkattenbeleid werken we verder, waarbij we toezien op sterilisatie en identificatieverplichting.
-
Binnen de regio werken we mee aan de oprichting van een intergemeentelijk dierenasiel.
- We voorzien losloopweides voor honden, en op strategische plaatsen installeren we hondenpoepbuizen.
- We verspreiden actief huisdierstickers, die de hulpdiensten bij een interventie wijzen op de aanwezigheid van dieren.
- We behouden het algemeen verbod op het afsteken van vuurwerk.
- Op onze scholen sensibiliseren we rond dierenwelzijn en informeren we over huis- en landbouwdieren.
- We promoten het aanspreekpunt dierenwelzijn binnen onze politiezone.
- Op de gemeentelijke website plaatsen we informatie rond overpopulatie en bescherming van bepaalde diersoorten.
MET, VOOR en DOOR DE INWONERS
Samen met, voor en door u maken we van Holsbeek uw thuis.
Om u te informeren over de beleidsvoering en u hierbij te betrekken, zetten we in op 3 pijlers:
1. Communicatie
“In de werking van onze gemeente moet klantvriendelijkheid centraal staan. Het snel inspelen op vragen, bezorgdheden en bemerkingen en het vlot afhandelen van administratieve procedures en dossiers moet onze eerste zorg zijn.”
- We pleiten voor open en tijdige communicatie over openbare werken en werken met de “Minder-hindertoets”. We beperken de hinder, bewegwijzeren correct rond de bereikbaarheid van handelaars en reiken proactief informatie uit over de ondersteunende maatregelen van andere overheden.
- Naast ons gemeentelijk infoblad Hi en een digitale nieuwsbrief maken we een gemeentelijke Facebook-pagina aan en zorgen we voor een gemeentelijke app met actuele en gebundelde informatie.
- We informeren onze inwoners duidelijk over hun vraag of dossier en delen heldere termijnen mee waarbinnen een volgende stap zal volgen.
- We livestreamen de gemeenteraad en stellen op een heldere en overzichtelijke manier de audioverslagen ter beschikking op de gemeentelijke website.
- Naast een uitgebouwd digitaal loket, optimaliseren we de loketwerking in functie van werkende mensen, ondernemers en senioren.
2. Burgerparticipatie
"Naast een duidelijke uitleg over waarom bepaalde beslissingen genomen worden, moeten we onze inwoners ook de verantwoordelijkheid durven geven om projecten samen of zelfstandig tot een goed einde te brengen."
- Naast de verplichte adviesraden, die fungeren als per-manent klankbord voor onze beleidsmakers, organiseren we informatie- en participatiemomenten. Via wijkvergaderingen krijgen inwoners tijdig de mogelijkheid om hun advies te geven en is de kans kleiner dat er later weerstand opduikt. Holsbeek-Plein, Holsbeek, Kortrijk- Dutsel, Sint-Pieters-Rode en Nieuwrode komen jaarlijks aan bod.
- Bij de start van grote werken schetst een ruime bekendmaking, die visueel zichtbaar is in het straatbeeld, een toekomstbeeld.
- We voorzien buurtbudgetten in elke deelgemeente.
- Lokale ideeën of ontwerpen, die een persoonlijke of lokale stempel geven, ondersteunen we. We organiseren een wedstrijd voor de beste burgerbijdrage. Denk bijvoorbeeld aan het leukste wijkfeest of de best onderhouden buurt of straat.
- We maken dit alles ook online toegankelijk door het optimaal benutten van het participatieplatform ‘Holsbeek denkt mee’.
3. Voorzieningen
"Gemeenschapsvoorzieningen laten mensen in een dorp echt samen leven, niet alleen samen wonen.”
- Om het sociaal weefsel in onze buurten te versterken, hechten we belang aan goed uitgeruste ontmoetingsruimtes in elke dorpskern.
- In eerste instantie betreft dit de parochiecentra. De uitwerking van een reglement voor een investeringstoelage is een startpunt. Met deze ondersteuning garanderen we het voortbestaan van deze infrastructuur. Waar nodig gaan we in overleg om deze centra open te stellen voor alle inwoners.
- We onderzoeken de mogelijkheid om de pastorieën van Kortrijk-Dutsel en Sint-Pieters-Rode om te vormen tot buurthuizen die we aangenaam, gebruiksvriendelijk en laagdrempelig inrichten als socioculturele infrastructuur. In samenspraak met vrijwilligers en diverse organisatoren (verenigingen, ondernemers en sociale en culturele organisaties) komen we tot volwaardige ontmoetings- en activiteitencentra, die de cohesie versterken en eenzaamheid tegengaan. De uitbating en het gebruik van de gemeentelijke en gemeenschapsvoorzieningen optimaliseren we. De vergaderinfrastructuur voorzien we van de nodige multimedia-apparatuur. Van het Buurthuis in Nieuwrode maken we een volwaardige feest/fuifzaal.
Waarom dit programma?
De afgelopen jaren legden we vele contacten met onze inwoners: via onze aperitiefbabbels en de daaraan voorafgaande huis-aan-huis-bezoeken, ons ontbijt, de hapje-stapjes en onze aanwezigheid op de vele evenementen in alle deelgemeenten. Samen met onderstaand cijfermateriaal vormen de door de inwoners aangehaalde ideeën en bekommernissen een robuuste onderbouwing voor het programma van N-VA Holsbeek.
Noot: De cijfers hieronder komen uit de gemeente-stadsmonitor 2024 van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur, behalve deze bij [1] en [2], die van de website provinciesincijfers.be komen.
Een welvarend Holsbeek
U woont in een welvarende gemeente: het gemiddeld netto belastbaar inkomen is hoger dan het Vlaams gemiddelde, de werkloosheidsgraad is laag, nagenoeg alle inwoners beschikken over een woning met private buitenruimte, 95% beschikt over een eigen wagen… Dit alles zorgt ervoor dat 85% onder u zich gelukkig voelt. Nog steeds een hoog percentage in vergelijking met de cijfers voor het Vlaams Gewest, maar wel een achteruitgang tegenover de 91% van 2020.
Figuur 1: Evolutie van de financiële schuld per inwoner (bron: gemeente-stadsmonitor 2024)
Een gemiddelde Vlaamse gemeente heeft 1.257 euro schulden per inwoner. In Holsbeek is dat 1.421 euro, wat hoger is dan het Vlaams gemiddelde. Meer schuld betekent ook meer rente betalen. Geld, dat aan rente uitgegeven wordt, kan niet besteed worden aan ander beleid zoals bv. sport, onderwijs, zorg, cultuur, openbare werken, ….
Geld, dat u aan belastingen moet betalen, kunt u niet vrij aan iets anders besteden.
In Holsbeek werkt van de groep Belgen op arbeidsleeftijd 81% (werkzaamheidsgraad). Voor de groepen EU-ers en niet-EU-ers gaat het om respectievelijk 73% en 60% en is er voor deze groepen dus werk aan de winkel.
De groep mensen, die het moeilijker hebben om rond te komen, is in onze gemeente de voorbije jaren groter geworden.
Holsbeek is een groene landbouwgemeente. Uw welvaart op peil houden betekent ook zorgen dat u in uw basisbehoeften kan blijven voorzien. Uw landbouwers zorgen voor voedsel dichtbij huis en voor werkgelegenheid. Samen moeten we dit dan ook koesteren. Maar, welvaart betekent ook tot rust kunnen komen en genieten in onze mooie natuur.
Figuur 2: Verdeling oppervlakte Holsbeek naar functie
Boerennatuur Vlaanderen heeft aangetoond dat landbouwers wel degelijk een meerwaarde kunnen bieden in het behouden en verbeteren van onze natuur (bodem, klimaat, water, …) en het landschap door natuurinclusieve landbouw. Samen zorgen landbouwers en natuurliefhebbers voor een landschap waar je insecten hoort zoemen, bloemen ziet bloeien en ruimte is voor vogels en andere dieren.
Het organogram van de gemeente, zoals goedgekeurd op 26 februari 2019, telt 24 afzonderlijke entiteiten: 22 entiteiten van de gemeente en 2 van het OCMW en dit voor respectievelijk 60 en 64 voltijds equivalenten. Dit betekent voor de gemeentelijke diensten nog geen gemiddelde van 3 voltijds equivalenten per dienst (inclusief telkens een leidinggevende) en dus kleine, soms eenmansdiensten.
De inschaling van het gemeentepersoneel in kleinere gemeenten is vaak lager dan in grotere gemeenten. Hierdoor is het – zeker voor technische knelpuntfuncties – moeilijk om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden.
Maatschappelijke uitdagingen worden complexer en veelzijdiger. Dit zorgt ervoor dat je deze niet meer vanuit een invalshoek of een organisatie kan benaderen, maar dat er vele partijen (elke met hun eigen kennis, informatie en middelen) nodig zijn om tot een adequate oplossing te komen.
Veilige en mobiele gemeente
56% onder u vindt het onveilig voor kinderen in de buurt om zich te verplaatsen. Ondanks de afgescheiden fietspaden op de ruggengraat is dit ten opzichte van 2020 een verbetering met slechts 2%. Van sluipverkeer heeft 44% last; de ergernis daarover is de voorbije zes jaar toegenomen.
De voorbije legislatuur voelde u zich minder op uw gemak in uw buurt: de groep, die zich af en toe of zelfs vaak onveilig voelen, steeg van 12 naar 17%.
De auto, die voornamelijk op fossiele brandstoffen rijdt, is voor de Holsbekenaar het meest gebruikte vervoersmiddel om zich te verplaatsen, zowel naar het werk als in de vrije tijd. 95% onder u beschikt dan ook over een auto of bestelwagen. Daarnaast is er in Holsbeek nog heel wat landbouwactiviteit.
In Holsbeek zijn er veel minder publieke laadpunten voor elektrische wagens dan in de gemiddelde Vlaamse gemeente.
Op het vlak van politionele veiligheid bewezen innovatieve vormen van burgerparticipatie, zoals buurtinformatienetwerken, op diverse plaatsen al hun nut.
Bloeiende dorpskernen
Het winkellandschap in Vlaanderen maakte de voorbije decennia grote veranderingen mee: fysieke winkels in dorpskernen verdwenen, ten gevolge van eerst de opkomst van baanwinkels en later online shops. Zo daalde in Holsbeek het aantal handelspanden tussen 2013 en 2023 van 97 naar 79. Gelukkig kon in Holsbeek een deel van deze ruimte ingenomen worden door horeca. Toch kan het beter: het gemiddeld aantal winkels in Holsbeek per 1.000 inwoners ligt met 2,1 veel lager dan in Vlaams-Brabant (4,5) of het Vlaams Gewest (6,1).[1]
Relatief gezien is er in Holsbeek nog veel open ruimte en wordt ook veel van de oppervlakte ingenomen door wijkgroen. Toch zien we op een aantal plaatsen veel verharding: onze dorpskernen zijn ingericht met kasseienparkings en er is weinig rust- of ontmoetingsruimte. Daarnaast, door de bevolkingstoename, de gezinsverdunning en de nakende vergrijzingsgolf, stijgt de behoefte aan (betaalbare) woningen en voorzieningen. Gemeenschapsfuncties in onze kernen hebben hedendaagse (ruimte)noden. Plaats voor ontspanning, ontmoeting en sociaal contact in een gezellige dorpskern versterkt de lokale gemeenschap en de samenhang erbinnen.
Toeristen houden van eten, drinken en logeren naast wandelen en fietsen.
(H)echte gemeenschap
De groep baby’s en peuters in Holsbeek is groter dan het aantal voorziene opvangplaatsen[2]. Daarnaast is de werkzaamheidsgraad hoog in Holsbeek, waardoor hardwerkende ouders nood hebben aan opvanginitiatieven. In Nieuwrode is meer gepaste infrastructuur nodig voor de kinderopvang.
Als kloppend hart van onze gemeente dragen onze basisscholen bij tot het versterken van het sociale en lokale weefsels. Het zijn plaatsen, waar kinderen en (groot)ouders, maar ook anderen uit de buurt elkaar kunnen ontmoeten en beter leren kennen. De scholen (kleuter en lager) in Holsbeek Dorp zijn verouderd en er is veel te weinig (groene buiten)ruimte voor de kinderen.
Aan cultuur-, jongeren- en sportvoorzieningen is er volgens de gemeente-stadsmonitor van 2024 nog werk aan de winkel in Holsbeek. De tevredenheid over deze voorzieningen ligt voor Holsbeek een pak lager dan het gemiddelde van de regio Oost-Brabant. Ook het subsidiekluwen voor onze verenigingen is complex en onvoldoende transparant.
Holsbeek vergrijst en verzilvert: de groep 65- tot 79-jarigen en de groep 80-plussers neemt gestaag toe. Een beleid voor senioren op maat is nodig.
Dieren maken deel uit van onze landelijke gemeente. Veel inwoners hebben een hond of een kat. Daarnaast leven her en der ook veel zwerfkatten.
Met, voor en door de inwoners
Openbaarheid van bestuur is een democratisch recht. Toch is de gemeenteraad alleen fysiek te volgen, hoewel er alternatieven aanwezig zijn.
Sociale media worden vanuit de gemeente onderbenut of op de verkeerde manier aangewend. Hierdoor wordt slechts een beperkt publiek bereikt.
Veel vragen van inwoners blijven onbeantwoord of bereiken niet de juiste dienst of persoon.
Het online participatieplatform ‘Holsbeek denkt mee’ is er, maar wordt niet ten volle benut. Toekomstplannen voorstellen en participatiemomenten vinden alleen plaats in het gemeentehuis.
Gemeenschapsvoorzieningen en zalen zijn toe aan renovatie, optimalisatie en onderhoud.