Nieuws uit de gemeenteraad -26 mei 2020-

Op 27 mei 2020

 

  • NOG GEEN LIVESTREAM GEMEENTERAAD​

Ook deze keer werd een online gemeenteraad georganiseerd en in goede banen geleid door de algemeen directeur. De openbaarheid van de raden is een belangrijk principe in onze democratie. Op onze vraag om een ook een livestream te voorzien zodat ook de burgers deze gemeenteraad digitaal kunnen volgen, werd geen gevolg gegeven. De belofte werd echter wel gedaan om dit in de toekomst samen te overwegen. We kijken er naar uit!

  • VERDELING MONDMASKERS EN FILTERS - VERGOEDING VERENIGINGEN:  GOEDKEURING

De maskers en filters die in de week van 18 mei werden bezorgd aan alle inwoners van Holsbeek werden in enveloppen gestopt door personeelsleden van gemeente en OCMW. Ze werden verdeeld door de 4 jeugdbewegingen van de gemeente: Chiro Holsbeek-Dorp, Chiro Holsbeek-Plein, Chiro Kortrijk-Dutsel en KLJ Nieuwrode

De maskers die werden aangekocht door de federale overheid worden verwacht begin juni. Deze maskers met filters worden eveneens door personeelsleden van gemeente en OCMW in enveloppen gestopt en in een logische verdeelvolgorde gesorteerd.Deze worden verdeeld door de 2 voetbalverenigingen van de gemeente: KDN United en VK Holsbeek.

De jeugdbewegingen en voetbalverenigingen krijgen een vergoeding voor deze vrijwillige inzet.

Deze beslissing  juichen wij alleen maar toe!

  • AANKOOP GRONDEN BRUUL: GOEDKEURING

Uiteindelijk zijn nu bijna alle gronden aangekocht voor de sporsite Bruul. Wij vroegen naar de verdere planning van deze site. Het gemeentebestuur gaat nu samenzitten met KDN United om volgens de richtlijnen van het RUP de inplanting van het gebouw en de voetbalterreinen op elkaar af te stemmen. Vervolgens zullen schetsen en bestekken opgemaakt worden. Op onze vraag om een timing aan te geven voor dit project werd door de burgemeester aangegeven: zo snel mogelijk. Tja, probeer dat maar eens op te volgen: wij zullen dit zeker doen!                                         

  • SUBSIDIEREGLEMENT - FRUIT OP SCHOOL - 2020-2025: GOEDKEURING

Fruit en groenten staan op een belangrijke plaats in de voedingsdriehoek. Ze bevatten essentiële voedingsstoffen en hebben een gunstig effect op de gezondheid. Door ze regelmatig te eten, leren kinderen een belangrijke gezonde gewoonte.

De gemeenteraad kent voor de schooljaren 2020 t.e.m. 2025 een subsidie toe aan alle basisscholen van Holsbeek voor het aanbieden van fruitabonnementen op school.

Mooi initiatief!

  • RENOVATIE SANITAIR 2 SCHOLEN - DE GOBBEL EN DE ZILVERLINDE: GOEDKEURING

In het kader van de opdracht “Renovatie sanitair 2 scholen - De Gobbel & De Zilverlinde werd een bestek met opgesteld door de dienst infrastructuur. Deze opdracht wordt nu gegund. Hopelijk krijgen de leerkrachten en leerlingen snel nieuw sanitair!

  • ECOWERF - VERGISTINGSINSTALLATIE – GOEDKEURING

Vandaag verwerkt Ecowerf al het organisch afval van de 27 gemeenten tot compost, gemiddeld 50.000 ton per jaar. De compostinstallatie is aan vervanging toe.

EcoWerf wil graag een vergister bouwen die groente-, fruit- en tuinafval omzet in biogas en digestaat (product na het vergistingsproces) dat kan gecomposteerd worden. De ecologische meerwaarde van dit project is groot: 12.000 MWh warmte per jaar, 11.000 Mwh elektriciteit per jaar, 20.000 ton compost. Een CO2 besparing van 5000 ton per jaar! Een investering van bijna 14 miljoen euro met opbrengsten van subsidies, groenestroom en warmtekrachtcertificaten en verkoop van elektriciteit en warmte zowel aan Ecowerf als aan derden. .

Dankzij die installatie zou EcoWerf energie kunnen opwekken voor eigen gebruik. Bovendien kan op termijn dit biogas ook opgezuiverd worden tot brandstof voor haar ophaalwagens.

De gemeenteraad heeft geen bezwaar tegen het oprichten van een nieuwe vergistingsinstallatie als nieuwe NV door Ecowerf.

Wij vinden dit een prachtig project! Het is daarbij van belang dat de werkinsbijdragen van de gemeenten voor de verwerking van gft ongewijzigd blijven. Dat wilden we zeker nog eens benadrukken.

  • TERRASSENPLAN HOLSBEEK

Zie: https://holsbeek.n-va.be/nieuws/n-va-holsbeek-pleit-voor-een-terrassenplan

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is