U bent hier
Nele Barthier
Wie ben ik en waar wil ik voor gaan?
In Langemark-Poelkapelle, een landelijk dorp in de Westhoek, groeide ik op. Na mijn studies vestigde ik mij in Leuven, waar ik in 2002 mijn man, Bart Schots, leerde kennen. Sinds 2012 wonen we in het centrum van Holsbeek op wandelafstand van de mooie en bosrijke natuur. Ondertussen hebben we twee schatten van kinderen: Fleur en Senne.
Tot 2005 werkte ik voor de stad Leuven, waarna ik overstapte naar het provinciebestuur Vlaams-Brabant. Daar groeide ik achtereenvolgens van beleidsmedewerker onderwijs en diensthoofd personeel & organisatie door tot mijn huidige functie als kabinetschef van de provinciegouverneur.
Naast deelname aan het verenigingsleven is actief een bijdrage leveren aan de gemeentepolitiek voor mij, in het bijzonder buiten de kern van Holsbeek dorp, een manier om nieuwe mensen te leren kennen en mij zo verder te integreren in alle deelgemeenten. Door mijn kennis en ervaring in te zetten ten dienste van de inwoners van Holsbeek kan ik ook iets teruggeven aan onze zorgzame maatschappij.
Als mama en als licentiaat en geaggregeerde in de Toegepaste Economische Wetenschappen en master in het overheidsmanagement- en beleid wil ik mij focussen op kwaliteitsvol onderwijs, een divers vrije tijdsaanbod, een degelijk KMO-beleid en een gezond beheer van de lokale financiën.
In onze scholen, in het verenigingsleven en bij onze lokale handelaars ontmoeten mensen elkaar. Ze vormen de hoekstenen van onze lokale gemeenschap. Via mijn inzet op deze thema’s, samen met jullie en onder Obama’s motto “Change is never easy, but always possible.” is mijn doel om Holsbeek te laten evolueren naar een dorp, waar het niet alleen goed is om te wonen maar ook om (h)echt samen te leven.
Onderwijs
Als ouder geloof ik dat wij, ouders, in de eerste plaats een verantwoordelijkheid hebben als het op onderwijs aankomt: bij de opvoeding van onze kinderen, maar evengoed om de school en het leerkrachtenteam te ondersteunen. Daarom zet ik mij al enkele jaren actief in voor het oudercomité, eerst in kleuterschool De Klim Op waar ik enkele jaren penningmeester was en nu als lid in de gemeentelijke basisschool De Zilverlinde.
Omdat onze kinderen heel wat tijd doorbrengen op school vind ik het als mama belangrijk dat ze er onze normen en waarden mee krijgen naast leren omgaan met de uitdagingen van de huidige maatschappij. Aandacht voor onze geschiedenis, identiteit en cultuur en opleidingen gegeven door politie en hulpdiensten kunnen hiertoe bijdragen. Net als leerkrachten opnieuw leerkracht laten zijn en hen waarderen.
Specifiek voor Holsbeek dorp is er nood aan een nieuwe school. Een gedragen visie en toekomstbeeld ontwikkelen om die nieuwe locatie vorm te geven is essentieel: voldoende groene buitenspeelruimte voor de kinderen, wisselwerking tussen school en buurt, veilige mobiliteit en een toekomstbestendige plaats geven aan alle gemeenschapsfuncties in het dorp zijn belangrijke afwegingscriteria.
Vrije tijd
Mijn kinderen nemen deel aan het sport- en sociocultureel leven in de gemeente. Fleur volgt notenleer en gitaarles, is lid van dansclub Devotion en samen met haar broer Senne, die ook bij VK Holsbeek voetbalt, beoefent ze jiujitsu. Zelf ga ik regelmatig fitnessen en zwemmen en help ik af en toe een handje bij VK Holsbeek.
Veel van onze verenigingen bestaan dankzij de inzet van vrijwilligers. Als vrijwilliger vind ik het belangrijk dat het gemeentebestuur de nodige maatregelen neemt om een voldoende gevarieerd aanbod te voorzien en maatschappelijk relevante organisaties, die een kwalitatieve meerwaarde bieden voor de gemeenschap, op een eenvoudige manier te ondersteunen. Ook kan een samenwerking met omliggende steden en gemeenten hier een meerwaarde bieden (bv. zwemmen aan goedkoper tarief of aansluiting bij de UiT-PAS regio Leuven).
Economie
De aanwezigheid van lokale economie brengt leven in de brouwerij. Vanuit mijn opleidingsachtergrond wil ik mij inzetten om hier de nodige aandacht aan te schenken. Onze lokale handelaars moeten gekoesterd en ondersteund worden. Dit kan door bijvoorbeeld events en klantenacties te ondersteunen, maar ook door de aantrekkingskracht van onze dorpen te ondersteunen door op feestdagen de nodige luister aan te brengen en gezellige ontmoetingsruimte te creëren.
Interne organisatie en lokale financiën
Geld, dat we aan belastingen of schulden betalen, kunnen we niet zelf besteden. Als inwoner hecht ik er belang aan dat onze belastingen op een efficiënte en doeltreffende manier besteed worden zodat deze niet verhoogd moeten worden.
Naast doordacht investeren vanuit een langetermijnvisie ben ik ervan overtuigd dat subsidies van hogere overheden of andere organisaties nog beter benut zouden kunnen worden. Een mooi voorbeeld hiervan is de vergroening van de speelplaats van GBS De Zilverlinde. Vanuit het oudercomité werkte ik begin 2023 met enkele leerkrachten een projectvoorstel uit waarmee 11.613,90euro aan subsidies werd binnengehaald: 8.613,90 euro van de provincie Vlaams-Brabant en 3.000 euro van CERA. Zonder deze financiële steun zou dit project niet gerealiseerd zijn, hoewel het belangrijk is voor het welzijn van onze kinderen: ontharding en toevoeging van een aantal groene accenten en speelelementen maakt het aangenamer om te spelen en zorgt er bijgeleerd kan worden over de biodiversiteit in onze groene landelijke gemeente.