U bent hier
Nieuw uit de gemeenteraad - 25 maart 2025
Nood aan meer return uit de Sportregio
De Interlokale Vereniging Sportregio Winge-Demervallei organiseert activiteiten in de regio in ruil voor een jaarlijkse bijdrage van 0,25 euro per inwoner. We zijn bezorgd omdat de vereniging in 2024 verlies maakte.
Veel activiteiten vinden niet plaats in Holsbeek en het jaarverslag geeft weinig informatie over hoeveel inwoners van Holsbeek deelnemen. We vroegen een overzicht van het aantal deelnemers uit Holsbeek.
In 2024 werd het sportkompas niet georganiseerd in de scholen van Holsbeek en Tielt-Winge, terwijl dit in de andere gemeenten wel gebeurde. De studieavond over reanimatie en defibrillatie in Holsbeek werd afgelast door te weinig inschrijvingen, ondanks dat er een extra AED-toestel is geplaatst. Er is gevraagd om deze avond opnieuw te organiseren en beter te promoten.
In 2024 werden twee G-sporttornooien georganiseerd: netbal en KUBB. Er is voorgesteld om samen met VK Holsbeek een G-voetbaltornooi te organiseren. De verantwoordelijke schepen beloofde hier werk van te maken.
Wanneer starten de erosiewerken Meidries Noord en Zuid?
Bij hevige regenval stroomt er veel water en modder van de akkers via de Kortrijkstraat in Linden naar Meidries, en verder naar de Lindestraat en Dutselhoek. Er is veel werk verricht om samen met de provincie de nodige vergunningen en vergoedingen te regelen. Het is belangrijk om te weten wanneer de werkzaamheden kunnen beginnen om overlast van modder op straat en in huizen en tuinen te voorkomen.
De verantwoordelijke schepen gaf laconiek aan dat dit maanden of jaren kan duren, maar in ieder geval voor de volgende verkiezingen. Mooi is dat, hopelijk komt er geen hevige regenval in de tussentijd.
Nieuwrode krijgt vier nieuwe oversteekplaatsen
In december 2024 keurde de gemeenteraad ons voorstel goed om te onderzoeken of er voetpaden konden worden aangelegd in Hoekje, de Groenstraat en Losting te Nieuwrode. Nu is besloten om vier nieuwe voetpaden aan te leggen: bij Groenstraat 1 en Hoekje 3, 21 en 38. Dit verhoogt de veiligheid voor zwakke weggebruikers, zoals schoolgaande kinderen.
Een terechte vraag naar participatie rond gemeenschapsfuncties en herlokalisatie lagere school in Holsbeek-dorp
De werkgroep 'Holsbeek-Dorp' heeft een verzoekschrift ingediend, ondertekend door 259 mensen, om een gedragen masterplan voor Holsbeek-dorp te maken en de lagere school te herlokaliseren. De opmaak van een masterplan stond al in de vorige bestuursperiode in de beleidsnota. Hierbij zouden de beschikbare ruimtes en behoeftes van zowel lagere school De Zilverlinde, kleuterschool Klim-Op, het Woonzorgcentrum, de Chiro, de socio-culturele en parochiale verenigingen in kaart gebracht worden. Dit is niet uitgevoerd. In juni 2023 maakte het schepencollege eenzijdig een intentieverklaring op met het WZC Sint-Margaretha, waarbij alleen rekening werd gehouden met de bouwplannen van het WZC en een nieuw schoolgebouw voor De Zilverlinde middenin de WZC-site.
Wij vroegen al in september 2023 om een breed gedragen langetermijnvisie met alle opties voor de school en gemeenschapsfuncties, maar hier is geen gevolg aan gegeven. De nieuwe beleidsnota gaat verder op de ingeslagen weg. De volledige oppositie steunt het verzoek van de werkgroep en vraagt om samen met de gemeenteraadsleden constructief verder te werken aan een oplossing. Na een pleidooi van een van de leden van de werkgroep in de gemeenteraad bleef het stil vanuit de meerderheid. Ze hebben 3 maanden om het verzoekschrift te beantwoorden. Wij volgen dit nauw op!
Opportuniteitsadvies kinderopvang
Kinderopvang is belangrijk voor Holsbeek, waar veel werkenden goede opvang nodig hebben. Sinds 1 januari 2022 is een advies van de gemeente nodig voor het Agentschap Opgroeien om een vergunning voor groepsopvang te verlenen. Ferm heeft gevraagd om de locatie van Nieuwrode naar Holsbeek-dorp te verhuizen, en daarom is er snel een reglement goedgekeurd met criteria voor dit advies.
We vroegen om een goed beleid voor kinderopvang te ontwikkelen dat in het najaar vertaald wordt in de nieuwe meerjarenplanning. Ook is gevraagd om de nu snel goedgekeurde criteria in de toekomst te evalueren en - waar nodig - bij te sturen op basis van de ervaringen met de huidige aanvraag en het nog te ontwikkelen beleid.
Onze insteek bij de Beleidsnota 2025-2030 – Goed wonen in Holsbeek
De nota lijkt veel op de vorige beleidsnota's en mist vernieuwing en een duidelijke toekomstgerichte visie. Er wordt vaak gebruik gemaakt van woorden zoals "we hopen, kunnen, streven", maar er mag meer daadkracht en ambitie zijn, zoals in "Goed wonen én leven in Holsbeek".
In het voorwoord nodigt het bestuur andere partijen uit om samen te werken aan een eerlijk, kwaliteitsvol en modern beleid, met betrokkenheid van inwoners en inspraak. Wij vroegen om concreet te maken hoe dit zal gebeuren en bij welke projecten inwoners betrokken zullen worden. Hoewel participatie vaak genoemd wordt in de beleidsnota, werd hier niets over gezegd door de burgemeester in zijn toelichting.
Wegen, verkeer en mobiliteit
Hier zien we veel herhaling uit vorige beleidsnota's als gevolg van de lage en trage realisatiegraad. Er wordt gehoopt dat de Ruggengraat volledig gerealiseerd kan worden, maar het is onzeker of er genoeg middelen zijn voor de heraanleg van woonstraten. Wij pleitten voor een realistische planning per dorp voor belangrijke verbindingswegen en woonstraten, en een onderhoudsplan voor wandelwegen.
Bij grote wegenwerken vroegen we om open en tijdige communicatie en het invoeren van de "Minder-hindertoets" om overlast te beperken en handelaars bereikbaar te houden. Er wordt ook gevraagd om samen met Leuven, Rotselaar en het Agentschap Wegen en Verkeer de fietsverbinding naar het Montfortcollege veiliger te maken voor schoolgaande jeugd.
Op het gebied van verkeer en mobiliteit wordt het Save Charter geprezen voor het verbeteren van verkeersveiligheid, vooral voor jongeren en kinderen. Werfverkeer uit schoolomgevingen weren mag hier voor ons nog aan toegevoegd worden. Trajectcontroles moeten voor ons niet overal worden geplaatst, alleen waar nodig én pas als laatste redmiddel als de inrichting van de weg de veiligheid niet kan verhogen. De voorrang van rechts mag voor ons ook in dorpskernen verdwijnen, vooral in Holsbeek Dorp, vanwege het gevaarlijke kruispunt ter hoogte van de Meesberg en het Asseltvelt.
Er wordt uitgekeken naar een parkeerbeleid om de parkeerdruk te verminderen. Eigenaars moeten hun overhangende takken snoeien; een transparante verwijzing naar GAS-boetes zou hier gepast zijn.
Ruimtelijke ordening en inrichting dorpskernen
De vernieuwing van de dorpskernen is iets om naar uit te kijken, maar vergroening komt niet genoeg aan bod. En, gezelligheid kan worden verbeterd door sfeerelementen rond feestdagen, zoals Pasen, Kerstmis, 11 juli, ... toe te voegen. Cultuur en tradities mogen zichtbaar zijn in het straatbeeld.
Er is een tekort aan aangepaste en betaalbare huisvesting voor alleenstaanden en ouderen in Holsbeek. Meer aandacht moet worden besteed aan kleinere, innovatievere woonvormen en uitbreiding van het sociaal patrimonium. De regeling "Wonen in Eigen Streek" helpt minder kapitaalkrachtige inwoners bij het kopen van een woning en moet volgens ons worden bekeken.
In dorpskernen moeten wonen, werken, winkelen, horeca, ontspanning en diensten elkaar versterken. Er moet meer aandacht zijn voor kwalitatieve kernversterking, waarbij de gemeente met ondersteuning van de provincie de regie neemt.
Economie, werken, landbouw en toerisme
Het is belangrijk om lokale ondernemers positief in het daglicht te stellen, maar dit moet verder gaan dan alleen de gemeentelijke website en het infoblad. Dat gaat dan over ondersteuning van klantenacties, een ondernemersevent en een ondernemersloket. Het bestuur vindt echter dat handelaars zelf acties moeten opzetten.
Gezelligheid is minstens belangrijk bij heraanleg, bijvoorbeeld door sfeerelementen rond feestdagen toe te voegen. De markt in Nieuwrode wordt aantrekkelijk gehouden, maar een markt in Holsbeek is voorlopig niet gepland.
Landbouwers moeten meer betrokken worden bij erosiebestrijding, het hemelwaterplan en innovatieve landbouw. Holsbeek heeft weinig landbouwgrond en er moet gekeken worden naar mogelijkheden voor uitbreiding en verankering van landbouwgrond, bijvoorbeeld door pachtgronden optimaler beschikbaar te stellen.
We vragen om de adviesraad voor toerisme te activeren en om als gemeente nauw betrokken te zijn bij de toeristische exploitatie van de site Kasteel Van Horst.
Begraafplaatsen, milieu en dierenwelzijn
Er zijn plannen voor een sterrenregister en een sterrenweide, recht ook uit ons programma, een mooi initiatief. We pleitten voor consistent groenonderhoud en een funerair beleid met aandacht voor nieuwe trends en opvolging van concessies.
Op het gebied van milieu moet de gemeente het afkoppelingsreglement goed opvolgen en sancties opleggen bij overtredingen. Het onderhoud van IBA's moet worden gecontroleerd als er premies zijn gegeven. Inwoners moeten gestimuleerd worden om regenwater te gebruiken voor infiltratie, huishoudelijk gebruik, berging en vertraagde afvoer. Er moet meer nadruk liggen op structureel groenonderhoud en een onderhoudsplan voor het openbaar domein.
Doorgedreven rapporteringsnoden en het verder verminderen van restafval leiden tot invoer van nieuwe ophalingssystemen met als mogelijke acties de invoer van het Diftar-systeem op gewicht. EcoWerf wil op termijn al haar recyclageparken uitrusten met dit systeem.
Op het gebied van dierenwelzijn wordt samen met het Agentschap Natuur en Bos een hondenlosloopzone in Horst gerealiseerd. Wij stelden voor om samen met Leuven een hondenlosloopzone in de omgeving van de Kesselberg te maken en een intergemeentelijk dierenasiel op te richten, uiteraard op voorwaarde dat dit betaalbaar is.
Welzijn
Voor ons is er behoefte aan een goed aanwervings- en ziekteverzuimbeleid voor thuiszorgdiensten. De klusjesdienst van het OCMW voert veel kleine onderhoudswerken uit, maar wij betwijfelen of twee klusjesmannen voldoende zijn. Vervoersmogelijkheden met de Lijnbus zijn beperkt, dus er is meer vervoer door vrijwilligers nodig, vooral voor ouderen en zorgbehoevenden.
Ouderen willen graag zo lang mogelijk thuis wonen, maar veel wonen alleen, waardoor buurtzorg naar onze mening uitermate belangrijk wordt. Er is behoefte aan een duidelijker omschrijving van de samenwerking met het Buurtzorghuis en het LDC. Wij ijveren voor een lokaal sociaal beleid dat zich op alle inwoners richt, niet alleen op OCMW-cliënteel. Inzetten op buurtwerking en een vrijwilligersplatform creëren kan vraag en aanbod koppelen, met de nodige ondersteuning vanuit de gemeente en een vrijwilligerscharter.
Vrije tijd
Wij vroegen om het vergaderlokaal van het Buurthuis uit te rusten met Wifi en audiovisuele apparatuur, evenals andere vergaderlokalen zoals de sportschuur en pastorie Kortrijk-Dutsel. De huidige beheersvorm van het Buurthuis moet geëvalueerd worden vanwege onderhoudsproblemen.
Een regierol van de gemeente in samenwerking met vzw’s, verenigingen en vrijwilligers is nodig om een hecht sociaal weefsel op te bouwen. De Odette Noisette-chalet is een goed voorbeeld van het stimuleren van wisselwerking tussen deelgemeenten. Onze pastorieën in Kortrijk-Dutsel en Sint-Pieters-Rode kunnen omgetoverd worden tot cultuurhuizen.
Slechts 55% is tevreden met sportvoorzieningen, wat lager is dan het Vlaamse gemiddelde. De sportschuur wordt volledig benut en er is weinig ruimte voor diversificatie. De sportsites Bruul en Holsbeek-dorp zijn nog niet ontwikkeld, wat dringend aandacht nodig heeft.
Er wordt voorgesteld om samen te werken met buurgemeenten om inwoners tegen lagere tarieven te laten zwemmen. De sportraad moet nieuw leven worden ingeblazen en sportreglementen moeten in overleg met deze adviesraad herzien en vereenvoudigd worden. Senioren moeten ook kunnen bewegen, bijvoorbeeld in de Koestertuin in Kortrijk-Dutsel, waar een petanquebaan is. Het tuinhuisje voor petanquemateriaal moet worden hersteld.
Erfgoed
Vanaf 1 januari 2025 moet elke gemeente een kerkenbeleidsplan hebben. De notulen van de vergadering van het centraal kerkbestuur van 7 februari 2025 vermelden dat de toekomstvisie nog moet worden bijgewerkt. Er zijn vragen over de pastorale bediening, en de toekomst van de pastorale zone Leuven ziet er niet rooskleurig uit. Voor de vier parochies van Holsbeek wordt voorgesteld om zich te concentreren op twee kerken, omdat kerkgangers van buiten Holsbeek het aantal aanwezigen in de zondagsmis nog acceptabel houden. Afhankelijk van het antwoord hierop, worden mogelijk enkele kerken niet meer pastoraal bediend, en er moet worden besloten wat er met de gebouwen gebeurt, aldus het verslag.
Veel gemeenten zijn hier al verder mee, maar Holsbeek nog niet. De gemeente spreekt eerst met kerkraden en vrijwilligers, maar we betreuren dat Holsbeek hier nog niet verder in staat.
Het beleid inzake buurtwegen staat nu bij erfgoed, maar er ontbreekt een visie op het gebruik van buurtwegen. Deze wegen moeten opgenomen worden in het mobiliteitsplan en de schoolroutekaarten. Er moet een visie komen die rekening houdt met de onderhoudscapaciteit van de buitendiensten in samenwerking met gebruikers en belangenverenigingen.
Een warme gemeenschap
Wij drongen aan op bredere mogelijkheden voor het besteden van de buurtfeestencheque bij lokale handelaars. Dit wordt ondersteund in de omgevingsanalyse. Buurtcomités en wijkwerkingen kunnen blijven rekenen op de buurtfeestencheque en een jaarlijkse kick-off samenkomst met alle buurtcomités en veel aandacht voor participatie en inspraak. Dit stond ook al in de vorige bestuursperiode. Wij vragen om hier nu ook (opr)echt werk van te maken.
De gemeente mag voor ons meer initiatief nemen voor gemeenschapsvorming, bijvoorbeeld door een Nieuwjaarsdrink voor de inwoners te organiseren.
Een gemeentehuis waar u terecht kan
Om continuïteit in de dienstverlening te waarborgen en in het belang van werknemers, is het volgens ons nuttig om diensten meer te laten samenwerken met omliggende gemeenten. Eenmansdiensten in verschillende gemeenten kunnen zo van elkaar leren en elkaars back-up zijn, bijvoorbeeld tijdens vakanties.
In een veilig huis
Ook nu voorziet het bestuur niet om Buurtinformatienetwerken (BIN’s) op te richten, ondanks een stijging van inbraken met 50% in 2024. De politiezone zet in op preventieadviseurs, meldingen via 101, patrouilles met paarden in Linden en op de Chartreuzenberg en ook BIN's. In onze politiezone is Holsbeek de enige gemeente zonder BIN. Het bestuur argumenteert dat er meer inbraken zijn waar BIN’s actief zijn, maar dit is volgens onderzoek logisch omdat BIN’s juist in buurten met veel inbraken worden opgericht. BIN’s hebben voordelen omdat via dit systeem ook kan worden ingezet op diefstalpreventie, cyberveiligheid, gemeenschapsvorming en herstel van vertrouwen in de politie. Dat laatste is nodig in Holsbeek: slechts 36% van de inwoners in Holsbeek vertrouwt de politie, wat lager is dan elders.
De politieraad heeft aangekondigd dat er binnenkort een wijkagent bijkomt, wat wordt ondersteund door ons omdat lokale politie gevoeligheden in de wijk goed kan aanvoelen en problemen tijdig kan signaleren.
En verder...
In Holsbeek-dorp staan in Bergeveld al lange tijd sociale huurappartementen leeg, terwijl er veel vraag is naar sociale woningen. Wij hoorden naar de stand van zaken en het perspectief op toewijzing. Het bestuur liet weten dat deze woningen binnenkort beschikbaar zouden moeten zijn. Dit wordt opgevolgd.
Op een folder van KDN United, verspreid naar aanleiding van een infoavond over de sportsite Bruul in Rotselaar, stond vermeld "i.s.m. gemeente Holsbeek". Wij polsten naar de aard van die samenwerking. De bevoegde schepen antwoordde dat de gemeente alleen bouwpartner was in dit project.