Uniforme straatnaambordjes voor Trage Wegen in Holsbeek

Op 19 juli 2020

De provincie Vlaams-Brabant doet in het najaar 2020 een volgende oproep voor samenaankoop van naambordjes voor trage wegen. In meer dan de helft van de Vlaams-Brabantse gemeenten staan ze al: de geel-zwarte naamborden bij trage wegen. Een straatnaambord bij een wegje geeft aan dat het toegankelijk is en dat iedereen het mag gebruiken. Doorsteekjes die zichtbaar toegankelijk zijn, worden meer gebruikt. Je promoot zo dus ook het stappen en trappen in de gemeente.

Onze fractie stelde op de laatste gemeenteraad van juni voor om een inventaris op te maken van de trage wegen en naambordjes te bestellen bij de provincie. De provinice betaalt zowel de aankoop als de levering van de bordjes. De volgende gegevens kunnen opgenomen worden op het naambord: voetwegnummer, officiële naam van de voetweg, logo van de gemeente en deelgemeentenaam. Wij stelden eveneens voor een tragewegenplan op te maken. De bedoeling is een netwerkkaart op te maken met specificatie van trage wegen die een belangrijke functie spelen voor allerlei verplaatsingen binnen de gemeente. Er wordt dan ook bepaald hoe je omgaat met specifieke wegen: holle wegen, een trage weg met een waardevolle berm of één met een speciale geschiedenis.

Ons voorstel werd echter spijtig genoeg door het huidige bestuur volledig weggestemd op de gemeenteraad. Schepen Rudy Janssens gaf aan in de toekomst liever zelf straatnaambordjes te ontwerpen en te plaatsen. Een spijtige zaak aangezien we zo als gemeente de betaling door de provincie mislopen en zelf voor de kosten opdraaien. Bovendien staan in onze buurtgemeenten reeds bordjes van de provincie. Het zou mooi zijn geweest, mochten ook wij op dezelfde, uniforme manier bordjes plaatsen. Nochtans vroeg de gemeente Holsbeek reeds in 2012 ondersteuning aan de provincie Vlaams-Brabant om trage wegen te helpen opwaarderen, begrijpe wie begrijpen kan. Zelfs over een netwerkkaart met alle trage wegen erop, werd honend gereageerd met: “Er is al een overvloed aan kaartjes beschikbaar in Holsbeek.”, waarop een heel deel kaartjes uit de oude doos werden bovengehaald.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is