RED DE GILDEZAAL IN KORTRIJK-DUTSEL

Op 26 april 2023

Op de gemeenteraad van maart vroeg ons gemeenteraadslid Herman Van Criekingen reeds  aan het gemeentebestuur om zich uit te spreken over het lot van de Gildezaal in Kortrijk-Dutsel. Als lid van de kerkfabriek had hij vernomen dat de zaal "zou" te koop gezet worden, iets wat hij samen met ons ten zeerste betreurde. Hij vond namelijk dat de gemeente hierin een belangrijke rol te spelen heeft, om de zaal te bewaren als ontmoetingsplaats en te behoeden voor projectontwikkelaars die hier "God weet wat" neerpoten. 

De Holsbeek Beweegt fractie vond het daarop nodig om de aankoop van de zaal door de gemeente onmiddellijk op de agenda van de gemeenteraad van dinsdag 25 april te zetten en dit vooraf in de pers te communiceren, waarbij dan ook nog eens halve waarheden over de zaal verkondigd werden. Dit extra agendapunt werd vervolgens op deze gemeenteraad door het gemeentebestuur verdaagd naar een latere datum om een overleg met het bisdom en de betrokkenen een kans te geven, een goede zaak volgens ons.  

N-VA Holsbeek is van oordeel, dat het verdwijnen van de Gildezaal, gelegen te Kortrijk-Dutsel een zwaar verlies zou zijn voor de culturele en vrijetijdsactiviteiten van Kortrijk-Dutsel en bij uitbreiding van de ganse gemeente Holsbeek. Enorm veel inwoners, vrijwilligers, vereningingen en buurtbewoners zijn het hierover eens. Waarom het bisdom deze overhaaste beslissing reeds neemt zonder voldoende overleg is voor ons ook een raadsel en hoogst ongepast voor een katholieke instantie. 

Wij geven graag onze visie mee rondom de rol van de gemeente hierin:

Het meerjarenplan van de gemeente Holsbeek bevat de volgende beleidsdoelstelling: “Een warme en levendige gemeente met een ruim, hedendaags, voor iedereen toegankelijk vrijetijdsaanbod, met uitnodigende infrastructuur als gezellige ontmoetingsplek en met aandacht voor netwerking, waarbij brede coalities en nieuwe verbindingen tussen bestuur en burgerinitiatieven ontstaan.”

Het beschikken over een of meerdere zalen per deelgemeente, waar mensen kunnen samenkomen om elkaar te ontmoeten en te kunnen genieten, is volgens ons essentieel om deze beleidsdoelstelling te realiseren. De enige "absolute" zekerheid -momenteel- om de zaal te behouden is een aankoop door de gemeente. 

Niettemin begrijpen wij ook dat in het meerjarenplan niet de nodige budgetten zijn voorzien om over te gaan tot de aankoop van de zaal. We beschikken op dit moment ook nog niet over voldoende informatie (rond schatting, vraagprijs, staat van het gebouw, mogelijkheden, renovatiekosten, uitbating, rendabiliteit,…) om nu te beslissen over te gaan tot een aankoop van de zaal. 

Daarom stelt N-VA Holsbeek voor om  in gesprek te gaan met het bisdom en hen te vragen om de verkoop stop te zetten tot er een oplossing gevonden is, die er toe leidt dat in Kortrijk-Dutsel een voldoende ruime en uitgeruste zaal aanwezig is waar mensen/verenigingen kunnen samenkomen om elkaar te ontmoeten. Op die manier wordt er tijd gecreëerd die ervoor zorgt dat:

-een kwaliteitsvolle oplossing wordt uitgewerkt op basis van het grondig onderzoeken van alle mogelijke alternatieven in overleg met alle betrokkenen
-de nodige middelen/subsidies gevonden kunnen worden om de beste oplossing uit te werken
-de verenigingen en gebruikers en vrijwilligers van de zaal op korte en middellange termijn niet in de kou worden gezet.

Een van de pistes, die hierbij dient te worden onderzocht is hoe de huidige bestemming van de Gildezaal als ontmoetingsplaats voor vele verenigingen structureel kan verankerd worden (ook bij een eventuele aankoop door derden).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is