U bent hier
Onkruid blijft welig tieren op gemeentelijke kerkhoven
N-VA voorzitster Sabine Wyns en Joke Gysel van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst vinden dat het onderhoud op de gemeentelijke begraafplaatsen in Holsbeek te wensen overlaat. Ook vorig jaar kwam er heel wat reactie op het onkruid.
Normaal zijn de nabestaanden verantwoordelijk voor het onderhoud van de graven. Maar de wegen en de ongebruikte percelen worden onderhouden door de gemeentelijke groendiensten. “Al geruime tijd laat het onderhoud van verschillende kerkhoven in Holsbeek te wensen over. De begraafplaatsen liggen er erbarmelijk bij. Als het onkruid en zelfs de distels welig tieren, is een bredere aanpak nodig. Wat meer respect voor de overledenen is wel op zijn plaats” zegt Sabine Wyns.
“In oktober vorig jaar hebben wij al tevergeefs tijdens de gemeenteraad voorgesteld om in te stappen in een project van Interleuven en samen met hen een beheerplan op te maken rond duurzaam onkruidbeheer. Dat de bevolking zou moeten wennen aan dit nieuwe sfeerbeeld in straten en op kerkhoven zoals werd aangegeven, vinden wij ongepast”, zegt ze.
Maar deze zomer stelt het probleem zich opnieuw. “De mensen betalen voor het graf van hun geliefde. Is het dan zo veel gevraagd om in ruil hiervoor het kerkhof te onderhouden? Het gras wordt wel gemaaid, maar wij vinden dat van onkruidbeheersing en de bestrijding ervan, een prioriteit moet gemaakt worden”, besluiten Wyns en Gysel.
Onmogelijk
Burgemeester Hans Eyssen (CD&V) stelt dat het onmogelijk is om met de huidige wetgeving de begraafplaatsen onkruidvrij te houden. “Onze groendienst bestaat uit acht personeelsleden. Maar in de zomerperiode hebben zij ook recht op verlof. Zo kunnen wij momenteel vier personeelsleden inschakelen. Ze maakten onder meer de strooiweide in Nieuwrode en een deel van het militaire erepark in Holsbeek al onkruidvrij”, verdedigt de burgemeester zich.
“Momenteel zorgt het droge weer ervoor dat de ondergrond er heel hard bijligt wat het wieden erg moeilijk maakt. Bovendien worden sommige graven zelf slecht onderhouden. Voor de oude graven is er soms geen familie meer om het proper te houden. Wij zouden die graven, die soms vijftig jaar of ouder zijn, ook kunnen laten verwijderen. Maar zo’n maatregel is dan ook weer niet populair”, besluit Hans Eyssen.
Helemaal niet onmogelijk
Volgens Sabine Wyns zijn er tal van gemeentes waren onkruidbestrijding wel mogelijk is. Zo is er de gemeente Glabbeek waar ze via een project met groenjobs zorgen voor propere kerkhoven. Het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos stimuleert via dit project van groenjobs bovendien duurzame tewerkstelling van personen met beperkte kansen op de arbeidsmarkt. Uiteraard moet hier een jaarlijks budget voorzien worden, maar dit kan voor 50% gefinancierd worden met Vlaamse subsidies voor groenjobs. Zo kan een doordacht milieubewust en uiterst betaalbaar beleid zorgen voor onkruidvrije en propere kerkhoven.
Bron: Het Nieuwsblad: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200806_95165880?utm_source=facebook&u...
Bron: https://www.facebook.com/groups/283850432228615/permalink/643529372927384/