Nieuws uit de gemeenteraad -28 juni 2023-

Op 28 juni 2023

Jaarrekening 2022: minder investeringen uitgevoerd dan gepland  

De jaarrekening is een beleidsinstrument dat toelaat om het gevoerde beleid te evalueren. Het biedt een zicht op de mate waarin de vooropgezette doelstellingen gerealiseerd werden volgens het meerjarenplan. Wij vinden het dan ook erg belangrijk om hier een kritische blik op te werpen. In Holsbeek stellen we vast dat de rekeningen op orde zijn, maar wat betreft investeringen lopen we gigantisch achter.

Wij stellen vast dat in het jaar 2022 slechts 2,8 van de 10,8 miljoen investeringen die voorzien werden in de meerjarenplanning (MJP) ook effectief zijn uitgevoerd. Zo werd slechts 1,34 miljoen van de voorziene 6,2 miljoen euro voor het Ruggengraatproject uitgevoerd, en slechts 518.00 euro van de voorziene 2.1 miljoen voor het vrijetijdsaanbod. Dat betekent dat er de komende jaren nog heel wat geïnvesteerd en betaald moet worden om de MJP rond te krijgen. Slecht ongeveer 20% van deze grote projecten werden de voorbije 4 jaar echt uitgevoerd.

  1. Wat de Ruggengraat betreft, werden de beloofde werken zoals o.a. de heraanleg van  de Gravenstraat, de Rodestraat en de Nobelberg  uitgesteld en geraken we hier niet mee rond deze bestuursperiode.
  2. De beloofde investeringen op de sportsite Holsbeek-dorp werden niet uitgevoerd: geen multifunctioneel veld, skatepark, basketbalplein, speelbos, Finse piste en beweegroute te bespeuren. Ook de sportsite op de Bruul moet nog volledig ontwikkeld worden. We dringen erop aan om de omgevingsvergunnigen hiervoor zo snel mogelijk in te dienen. Het bestuur geeft aan eerst te willen verdergaan met de sportsite Bruul vooraleer er op de sporsite Holsbeek verder geïnvesteerd wordt. Hoezo? Wij stellen voor om alvast de aanvragen voor subsidies in te dienen voor de aanleg van o.a. Finse piste, skatepark, mutifunctioneel sportveld. De Vlaamse overheid betaalt met “Sportspurt” tot 30 procent van de factuur terug als lokale besturen die investeringen doen via een samenaankoop. Sportspurt loopt tot het einde van deze Vlaamse regering, wat de volgende Vlaamse regering gaat doen weten we niet, in 2022 werd er 60% minder geïnvesteerd dus er is hier nog budget over en de Vlaamse overheid roept op om hier maximaal gebruik van te maken voor 2024.        

Volgens de jaarrekening van 2021 bedraagt het totaal aan financiële schulden in onze gemeente 14.779.583 euro.

Het valt ons op dat de kosten voor het OCMW ook oplopen en de gemeente steeds meer moet bijpassen. Vooral de individuele hulpverlening is verdubbeld in kost omwille van de hulp aan Oekraïners. Dit leefloon wordt wel terug betaald door de federale overheid maar de werklast op onze hulpverleners is er niet minder om. Ook de poetsdienst staat onder zware druk door verhoogde afwezigheden van het personeel en daardoor ook minder inkomsten hier.

Uiteraard vroegen we ook een stand van zaken rond een aantal beleidsdomeinen:

     1.Wat betreft het klimaatplan:

Het energieverbruik van het gemeentelijk patrimonium evenals de gemeentelijke vloot is zelfs gestegen t.o.v. 2020 en zelfs t.o.v. 2019

 

Streefdoel is -40% CO2 uitstoot tegen 2030, anderzijds wil de gemeente via zijn eigen klimaatactieplan klimaatneutraal zijn tegen 2050 door de uitstoot van broeikasgassen tot nul te herleiden. Om op schema te zitten zouden wein 2021 een CO2 emissiereductie van 5,33% (aangescherpt zelfs 7,33 %) tegenover 2019 moeten halen, we halen nog geeneens een reductie, en dat zal ook in 2023 niet het geval zijn. De cijfers “zouden” moeten aangeven dat we op de goede weg zijn.

 

Wij wachten nog altijd op een realistisch overzicht over de impact van de maatregelen die in Holsbeek genomen werden in functie van het klimaat. Op dit ogenblik zitten de maatregelen her en der verspreid tussen de acties van alle beleidsdomeinen en is het onmogelijk om een duidelijk zicht te krijgen op het  kostenplaatje en de te verwachten daling van CO2 uitstoot binnen de gemeente.

       2.Wat betreft het voorkomen van waterellende:

Waar blijft een doordacht erosiebestrijdingplan waarin het geheel van o.a. bufferbekkens, waterbeheersingswerken en erosiepoelen op elkaar afgestemd wordt om tot langetermijnoplossingen te komen? Tot nu toe blijft het bij “voorbereiden”…

      3.Wat betreft kerkhoven en begraafplaatsen:

Volgens beleidsplan is het de bedoeling dat onze kerkhoven mooi onderhouden zijn. Nog steeds is er na 4 jaar slechts deels geïnvesteerd in heraanleg  en zien de begraafplaatsen er niet “net” uit, getuige de vele opmerkingen van inwoners zowel aan ons adres als bij de gemeente.

We zijn wel al blij dat de gemeente in juli ‘22 uiteindelijk tot de conclusie kwam dat onze groendienst het openbaar domein niet naar behoren kon onderhouden. En ze toch zelf aangaven dat er meer klachten kwamen van inwoners over de toestand van de kerkhoven. Er werd toen op nogal heel korte termijn gezocht naar sociale tewerkstelling en firma’s gespecialiseerd in groenondehoud.  Alternatieven waar wij al lang op aandrongen en meermaals voorgesteld hebben. Alleen de Vlaspit kon nog tijd vrij maken. Goed om te zien dat er nu al in mei van dit jaar beslist werd dat er nood is aan ondersteuning voor de groendienst om kerkhoven en openbaar groen te onderhouden. Gedurende 17 weken, 3 dagen per week zal De Vlaspit mee onderhoud doen. Dit had vorig jaar ook al gekund volgens ons.

De lege vacatures bij onze groendienst geraken moeilijk ingevuld, een evaluatie hier is zeker aan de orde.

De graven zelf moeten uiteraard door nabestaanden onderhouden worden maar er zijn een groot aantal concessies waarvan niet zeker is of ze nog lopen of niet. Die inventaris moet dringend afgerond en aangepast worden, ook hier ligt een deel van de oplossing. Net zoals het voorzien van GFT bakken die regelmatig leeg gemaakt worden.

Ook is het nog altijd wachten op de beloofde overkappingen en gebruiksvriendelijke sanitaire blokken.

Voor ons blijft dit een zaak van prioriteiten leggen en oplossingen willen zoeken!

     4.Wat betreft het inzetten op tewerkstellingsprojecten

Tijdelijke werkervaring TWE richt zich naar werkzoekenden en leefloongerechtigden met een gebrek aan werkervaring en arbeidsattitudes om competenties en ervaring te laten opbouwen binnen een reële werkomgeving.

Het budget werd voorzien, maar geen uitgaven te vinden voor 2022. Hier wordt wel degelijk op ingezet volgens het bestuur, dan zouden wij dat graag terug vinden in de cijfers.

Kanttekenig: Volgens ons is het nog altijd voor Holsbeek een gemiste kans om niet in te zetten op gemeenschapsdienst.

 N-VA wil verplichte gemeenschapsdienst aanbieden in Holsbeek voor langdurig werklozen | Leuven Actueel

5.Wat betreft het Buurthuis:

Enorm veel investeringen zijn hier reeds de vorige jaren gebeurd, maar het onderhoud en het optimaal gebruik van het Buurthuis blijven achterwege. Tijd om hier eens orde op zaken te zetten.

 

Aanpassing Schoolreglementen

De schoolreglementen van de gemeentelijke basisscholen worden ieder jaar, voor september, geactualiseerd.

-Voor buitenschoolse activiteiten wordt een maximumfactuur van 520 euro vooropgesteld. Wij stellen voor om ook richtprijzen voor bos-, zee-, en boerderijklassen evenals voor soep, Nieuwjaarsbrieven, klasfoto’s, abonnementen op tijdschriften mee op te nemen in dit document zodat ouders een vollediger kostenplaatje meekrijgen.

- Alle leerplichtige kinderen moeten tijdig aanwezig zijn op school. Daarvoor zorgen de ouders. Daar mag volgens ons gerust meer op gedrukt worden in het schoolreglement. Ouders kunnen zich ook aandienen voor uitleg bij de vestingsverantwoordelijke of het secretariaat. Net zoals wordt aangegeven dat ouders hun kind stimuleren om de leefregels van de school na te leven.

 

Werken Glasvezelnetwerk Holsbeek-Plein

Sinds een aantal weken wordt er gewerkt aan een glasvezelnetwerk in een aantal straten rond Holsbeek-Plein. We haalden de gevaarlijke situaties aan rond de Pleinstraat en Klein Langeveld. We betreuren de gebrekkige communicatie hierrond van zowel de aannemer als de gemeente. Dit kan en moet beter voor de veiligheid van weggebruikers en schoolkinderen te garanderen. De overlast zal nog verderlopen tot in de grote vakantie en we hopen dat hier meer op toegezien wordt.

 

 

 

Erfgoedinventaris

IOED Winar, de gemeentelijke onroerend erfgoeddienst, heeft een hernieuwde inventaris rond onroerend erfgoed opgemaakt. Hun medewerkers doorkruisten hiervoor de hele gemeente. Een actuele inventaris van het onroerend erfgoed is een uitstekende basis om een eigen beleid rond onroerend erfgoed uit te bouwen en uit te diepen.  Volgens recent onderzoek  van het agentschap onroerend erfgoed vinden meer dan 2 op 3 Vlamingen dat de overheid zorg moet dragen voor het behoud van onroerend erfgoed.

Deze lijst bestaat voor Holsbeek uit 479 items en is opgesplitst in 3 categorieën. Tot nu toe krijgen wij als gemeenteraadsleden deze volledige  lijst niet te zien en werden er aan de GECORO als erfgoedraad  slechts 50 items voorgelegd. We begrijpen zeker dat er geen 479  items kunnen opgenomen worden, maar een duidelijke selectie en verantwoording is noodzakelijk.

Als erfgoedgemeente  hebben we een voorbeeldfunctie en moeten we dit ernstig nemen. Na de opmaak van de lijst dient die lijst voorgelegd te worden aan de erfgoedraad en mogelijks andere adviesraden, vervolgens aan de volledige  gemeenteraad, waarna met een definitieve lijst een openbaar onderzoek  wordt opgestart zodat eigenaars voldoende tijd hebben om hierop te reageren. Bovendien werd nog niet aangegeven wat we aan deze lijst als voorwaarden gaan koppelen om behoud van erfgoed te garanderen.

Voor ons is het essentieel dat erfgoed ook op te nemen bij de opmaak van het RUP voor de dorpskernen.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is