Nieuws uit de gemeenteraad -30 januari 2024-

Op 3 februari 2024

Vervanging van beton door asfalt en fietspaden op de Kortrijksebaan en Dutselstraat: een verrassend extraatje dit jaar

Binnen het kader van de herinrichting van de Nobelberg zagen wij op de agenda van deze gemeenteraad plots en zonder enige vraag naar advies een extra investering van bijna 430.000 euro verschijnen: Op de Kortrijksebaan (tussen huisnummers 35 en 67) en de Dutselstraat (tussen het kruispunt met Bruul en huisnummmer 37) zal het beton (dat nog in goede staat is) vervangen worden door asfalt en zal het fietspad doorgetrokken worden waar mogelijk.

 

We twijfelen niet aan de goede bedoelingen van het bestuur om hiermee de veiligheid voor fietsers en de toegankelijkheid van bushaltes te verbeteren, en kunnen dit alleen maar toejuichen. Toch zijn we enigszins verbaasd dat dit deel van de ruggengraat dat reeds afgewerkt was opnieuw opengebroken wordt. En dat terwijl het ruggengraatproject na 20 jaar nog steeds niet klaar is. Ook tijdens deze legislatuur zullen de Nobelberg, de Gravenstraat en de Rodestraat  niet afgewerkt geraken.

Dan maar een verkiezingsstunt?

 

Subsidies voor waterpreventieve maatregelen en gescheiden afvoer van afval- en hemelwater

Naast collectieve maatregelen zijn dikwijls ook individuele maatregelen nodig in de strijd tegen wateroverlast. Vanaf begin dit jaar hoopt de gemeente met subsidies vanuit de provincie zoveel mogelijk bewoners te sensibiliseren om individuele waterpreventieve maatregelen te nemen. We keuren dit nieuwe subsidiereglement mee goed zodat meer en meer bestaande gebouwen beschermd worden tegen schade door overstromingen.

 

Ook voor de vervanging van gemengde afvoer door gescheiden afvoer van huishoudelijk afvalwater en hemelwater kan voortaan een toelage aangevraagd worden. Een gescheiden afvoer maakt de zuivering van afvalwater efficiënter en vermindert de kans op wateroverlast.

Op dit ogenblik ligt voor een dikke 30% van de Holsbeekse woningen reeds een gescheiden riolering voor de deur. Een bovengemiddeld aantal binnen Vlaanderen, maar toch nog heel wat werk voor de boeg voor de gemeente.

 

Deze maatregelen kaderen in de verplichte opmaak van een hemelwaterplan voor onze gemeente. Wij vroegen al herhaaldelijk om daar meer spoed achter te zetten. We zijn dan ook blij dat er eindelijk schot in deze zaak komt.

 

Afschaffing papieren dienstencheques – Graag ondersteuning voor wie het nodig heeft

Vanaf 1 januari 2025 worden overal de papieren dienstencheques afgeschaft. Nieuwe klanten worden sinds begin dit jaar al verplicht om met de elektronische versie te werken. Onze fractie duidt op het belang van ondersteuning voor mensen die minder vertrouwd zijn met de digitale wereld. De bevoegde schepen belooft begeleiding vanuit het OCMW.

 

Stesselkeshoek : De herdenkingsplaats komt er

 

Op de hoek van de Dutselstraat met Kerkstraatje, waar voorheen de kapel vernield werd, komt een nieuwe kapel met zitbank en kunstwerk. Volgens de bevoegde schepen werd hiervoor een algemene consensus bereikt met de buurt.

 

Cybercriminalteit is enorm in opmars – Hoe kunnen we ons beschermen?

Tegenwoordig is cybercriminaliteit niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De computercriminelen worden steeds vindingrijker. Ook in onze politiezone is deze nieuwe vorm van criminaliteit in opmars.

 

Onze politiezone neemt momenteel, in samenwerking met de provincie, deel aan een pilootproject om de inwoners beter te informeren over de gevaren. De nadruk ligt hierbij op preventie. Inwoners kunnen op twee manieren advies vragen aan een preventieadviseur:

  • Persoonlijk advies: de preventieadviseur komt bij u thuis langs om persoonlijk advies te geven. Enkel de gezinsleden kunnen hierbij aansluiten.
  • Advies voor een groep: Je kan ook een preventieadviseur uitnodigen om te komen spreken tijdens een infoavond.

Wij vroegen aan het gemeentebestuur om dit project meer kenbaar te maken aan de inwoners.

 

CYBERPREVENTIEADVIES GEGEVEN DOOR VRIJWILLIGERS! | Lokale Politie Bierbeek / Boutersem / Holsbeek / Lubbeek

 

Audioverslagen van de gemeenteraad: Nog werk aan de winkel

Liefst willen wij de gemeenteraad via livestream door de inwoners laten meevolgen. Met de vernieuwde audio-visuele middelen in de raadzaal is dit een fluitje van een cent. Voorlopig moeten we ons tevreden stellen met een audio-verslag. Het zou een stap in de goede richting zijn, ware het niet dat ze totaal ongebruiksvriendelijk zijn. In andere gemeenten worden dergelijke verslagen opgedeeld per agendapunt en ook op de website van de gemeente gezet. Zo kunnen zowel gemeenteraadsleden als alle inwoners de punten die hen interesseren gemakkelijk terugvinden en (opnieuw) beluisteren. Rotselaar Tremelo, Lubbeek, Leuven, Herent, om er maar enkele te noemen, vinden dit de normaalste zaak in deze moderne tijden. Dat ons bestuur hier niet verder mee aan de slag gaat, vinden wij kortzichtig en niet transparant. We blijven het herhalen.

 

Sportsite Bruul, nog niet voor direct…

Het blijft wachten op sportsite Bruul. Uit het advies van Natuur en Bos blijkt nu dat er documenten ontbreken in het dossier. Gezien het projectgebied grenst aan habitatrichtlijngebied en VEN-gebied, moet hiervoor eerst een passende beoordeling  geschreven worden en moet er een nieuw openbaar onderzoek gebeuren. De zoveelste vertraging voor dit mooie project, en dat terwijl er in het oorspronkelijk RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan ) al vermeld werd dat bij de verdere uitwerking van de sportsite wel degelijk rekening moest gehouden met extra randvoorwaarden en de impact op het aansluitende habitatrichtlijngebied.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is