Nieuws uit de gemeenteraad - 28 maart 2023 -

Op 31 maart 2023

Een nieuwe burgemeester!

Vandaag gaf burgemeester Hans Eyssen de fakkel door aan Bram Van Baelen. We wensten de nieuwe burgemeester alle succes toe voor het komende anderhalf jaar. Met een knipoog voegden we eraan toe dat we hem tijdens de gemeenteraden evenveel rust en geduld als zijn voorganger toewensen. Onze fractie bedankte Hans Eyssen voor meer dan 20 jaar burgemeesterschap, die hij gedreven, nauwgezet en met veel inzet voor Holsbeek en onze inwoners dagdagelijks uitoefende. De CD&V ploeg wenste Bram Van Baelen hetzelfde aantal jaren toe. Wij van onze kant… wachten daarvoor toch liever de verkiezingen af.

Tegelijkertijd nam Hans Eyssen het schepenmandaat over van Bram. De teugels blijven dus nog strak gehouden worden door dit duo. Proficiat aan beiden!

Financiële steun aan Turkije na de aardbeving.

De gemeenteraad maakt 1.000 euro over aan het Consortium 1212 als steun na de aardbeving in Turkije en Syrië. We steunen deze actie, maar denken dat het efficiënter is om een lokale actie ter plaatse te steunen in plaats van een consortium.

 

Toelage voor de bouw van individuele waterzuiveringsinstallaties (IBA)

 

Eigenaars van een afgelegen woning zijn verplicht om een IBA te plaatsen omdat het te duur is om de riolering zover door te trekken. Zo’n IBA zuivert zowel grijs als zwart afvalwater.

De gemeente voorziet een toelage als tussenkomst in de kosten van de installatie. Een goede zaak vinden wij! De toelage is eenmalig en bedraagt 50 % van de kosten van de installatie, met een maximum van 4000 euro per schijf van 5 inwoners.

Veilige fietsroutes

Onlangs werd door Vlaanderen een subsidiedossier van onze gemeente goedgekeurd om ter hoogte van Rodeberg-Putstraat een veilige schoolroute voor fietsers te realiseren. Hiervoor zal een 2-sporenweg aangelegd worden, een duurzame oplossing met een veel groener karakter dan de huidige aanleg met steenslag.

 

In kader van het relanceplan "Kopenhagen", waarmee de Vlaamse regering lokale besturen ondersteunt bij hun investeringsprojecten in fietsinfrastructuur, zal nu ook een dossier ingediend worden voor een 2-sporen fietsroute aan Hooghuis-Hertstraat-Geestmolenstraat. Verder zullen ook de Zandweg, Bessembindersstraat, Rotselaarspad en Rot deels op dezelfde manier aangepakt worden.

 

Onze fractie vroeg in het verleden reeds met aandrang om zeker de subsidies voor veilige schoolroutes en het relanceplan “Kopenhagen” volledig te benutten voor onze gemeente. Deze aanvragen kregen dus onze volmondige goedkeuring.

Sporsite Bruul: stilstand

Onze fractieleider Jo Vanmechelen vroeg naar een stand van zaken rond de sportsite Bruul. De burgemeester antwoordde dat het bestuur momenteel een antwoord formuleert op bezwaren van de buurt. Door een aantal buurtbewoners werd ook een ingebrekestelling ingediend. Dat de burgemeester hierbij  naar de oppositie verwees, die zogenaamd stokken in de wielen had gestoken, nemen we er maar bij. We denken niet dat het van onze opmerkingen tijdens de gemeenteraad van 31 mei 2022 zal afhangen of dit project al dan niet tot een goed einde komt. Daar is bestuurskracht voor nodig! Wij hopen alvast op een weloverwogen en  gedragen sportsite voor iedere Holsbekenaar.

Audioverslag van de gemeenteraad: gebruiksvriendelijk?

In ons nieuws uit de vorige gemeenteraad kon u al lezen dat er geen geschreven zittingsverslag meer gemaakt wordt van de gemeenteraden. Dit wordt vervangen door een audio-verslag, dat alleen ter beschikking van de gemeenteraadsleden gesteld wordt. Deze lange audio-opnames blijken hele grote bestanden te zijn, waar geen enkele structuur in gebracht wordt. Hierdoor is het een enorme zoektocht om achteraf nog eens een agendapunt met bijhorende opmerkingen, vragen en antwoorden te herbeluisteren. Iets wat toch heel nuttig is voor raadsleden die hun functie ernstig nemen.

We vroegen enerzijds om deze opnames in stukjes per agendapunt op te delen en anderzijds (nogmaals) om de audioverslagen ook toegankelijk te maken voor alle burgers door ze op de website van de gemeente te plaatsen. Zoals het openbaarheid van bestuur betaamt, gebeurt dit al in veel andere gemeenten.  Moderne technologie laat dit gemakkelijk toe.

Niet belangrijk volgens de kersverse burgemeester, tja…

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is