Nieuws uit de gemeenteraad -28 juni 2022-

Op 5 juli 2022

Jaarrekening 2021: minder investeringen uitgevoerd dan gepland  

De jaarrekening is een beleidsinstrument dat toelaat om het gevoerde beleid te evalueren. Het biedt een zicht op de mate waarin de vooropgezette doelstellingen gerealiseerd werden volgens het meerjarenplan. Wij vinden het dan ook erg belangrijk om hier een kritische blik op te werpen.

  • Wij stellen vast dat in 2021 slechts 4,3 van de 10,8 miljoen investeringen die voorzien werden in de meerjarenplanning (MJP) ook effectief zijn uitgevoerd. Zo werd bijvoorbeeld slechts 1,57 van de voorziene 3,25 miljoen euro voor het Ruggengraatproject uitgevoerd, en slechts 406.541 euro van de voorziene 1,6 miljoen voor de buiteninfrastructuur sport. Dat betekent dat er de komende jaren nog heel wat geïnvesteerd en betaald moet worden om de MJP rond te krijgen.
    • Wat de Ruggegraat betreft, werden de beloofde werken zoals o.a. de heraanleg van  de Gravenstraat, de Rodestraat en de Nobelberg opnieuw uitgesteld.
    • De beloofde investeringen op de sportsite Holsbeek-dorp werden niet uitgevoerd: geen multifunctioneel veld, skatepark, basketbalplein, speelbos, Finse piste en beweegroute te bespeuren. Ook de sportsite op de Bruul moet nog volledig ontwikkeld worden.
    • Ook de renovatiewerken aan het gemeentehuis werden verschoven naar een latere datum.
  • Volgens de jaarrekening van 2021 bedraagt het totaal aan financiële schulden in onze gemeente 15.263.724 euro. Volgens de MJP zal dit oplopen tot 26.259.375 euro in 2025! De schuld per inwoner bedraagt op dit ogenblik 1517 euro per inwoner. (Vlaams gemiddelde: 1260 euro)
  • Het valt ons op dat de gemeente jaarlijks om en bij de 425.000 euro van haar inkomsten naar het OCMW moet overschrijven om daar de kosten te kunnen dekken. Een betere opvolging van het recupereren van terugvorderbare financiële hulpverlening en sociale huurachterstallen is ook voor verbetering vatbaar.
  • Uiteraard vroegen we ook een stand van zaken rond een aantal beleidsdomeinen:
    • Wat betreft het klimaatplan:
      • Wij wachten op het energiezorgplan van Fluvius en de rapportering van het lokaal energie- en klimaatpact voor Vlaanderen om een realistisch overzicht te krijgen van de impact van de maatregelen die in Holsbeek genomen werden in functie van het klimaat. Op dit ogenblik zitten de maatregelen her en der verspreid tussen de acties van alle beleidsdomeinen en is het onmogelijk om een duidelijk zicht te krijgen op het kostenplaatje en de te verwachten daling van CO2 uitstoot binnen de gemeente.
      • Er is nog altijd geen thermografische kaart van de woningen in Holsbeek beschikbaar. Nu weer beloofd in de loop van de maand juli…
    • Wat betreft het voorkomen van waterellende:
      • Waar blijft een doordacht erosiebestrijdingplan waarin het geheel van o.a. bufferbekkens, waterbeheersingswerken en erosiepoelen op elkaar afgestemd wordt om tot lange termijn oplossingen te komen? Tot nu toe blijft het bij “voorbereiden”…
    • Wat betreft kerkhoven en begraafplaatsen:
      • Voor 2021 werd 110.000 euro aan investeringen voorzien. We zijn juli 2022 en nog niet de helft van het voorzien bedrag werd besteed en is zelfs nog maar “in uitvoering” op de kerkhoven rond de kerk van SPR en KD . De beloofde investering  in een sanitair blok en overkappingen tegen de regen verschuift ook al naar een later tijdstip.
      • Volgens beleidsplan is het de bedoeling dat onze kerkhoven mooi onderhouden zijn. Niets is minder waar op dit moment, getuige de vele opmerkingen van inwoners zowel aan ons adres als bij de gemeente.
      • Het pesticidenverbod waar het bestuur zich steeds achter verschuilt, geldt al sinds 2015.  Na 7 jaar slaagt de gemeente er nog steeds niet in om de omvorming naar een gemakkelijk onderhoud zonder pesticiden te realiseren. Het excuus klinkt al jaren hetzelfde: “Het gras groeit voor iedereen op dezelfde moment, we vragen dus begrip van de inwoners,… het is een gedeelde verantwoordelijkheid, inwoners of nakomelingen moeten het graf van hun dierbaren onderhouden,… we zitten met een personeelstekort…” Dat klopt allemaal, maar als in andere gemeenten oplossingen gevonden worden, waarom lukt dit hier dan niet? We kunnen bijvoorbeeld bijkomende hulp vragen aan IGO, aan een maatwerkbedrijf dat kansen geeft aan werkzoekenden of aan lokale zelfstandigen.
      • De graven zelf moeten uiteraard door nabestaanden onderhouden worden maar er zijn een groot aantal concessies waarvan niet zeker is of ze nog lopen of niet. Die inventaris moet dringend eens bekeken en aangepast worden, ook hier ligt een deel van de oplossing.
      • Voor ons blijft dit een zaak van prioriteiten leggen en oplossingen willen zoeken!
    • Wat betreft mobiliteit:
      • Het mobiliteitsplan van 2011 is aan vernieuwing toe, waarmee “hopelijk” dit jaar gestart zal worden.
      • Er zal bewonersvergadering met infopanelen opgezet worden rond Langeveld en de knip aldaar. Het bestuur heeft zelf al een aantal scenario’s voorzien.
    • Wat betreft trage wegen:
      • Het blijft wachten op uniforme, duidelijke naambordjes en een buurwegenkaart. Dit blijft maar aanslepen en ondertussen hebben we weer een bestelronde gratis naambordjes bij de provincie gemist. Het goede nieuws is dat de naamgeving eindelijk bijna afgerond is en de bevoegde schepen nu toch gele naambordjes van de provincie wil voorzien, iets wat wij al vooegesteld hebben in de gemeenteraad van juni 2020! Bovendien zal nu toch ook een buurtwegenkaart opgemaakt worden, wat in het verleden pertinent geweigerd werd. Wij zijn blij met dit voortschrijdend inzicht in een eigentijds  buurtwegenbeleid.

Nieuwe ledschermen voor Holsbeek en Nieuwrode 

In Holsbeek-dorp en Nieuwrode werden outdoor ledschermen geplaatst om visuele boodschappen over te brengen naar de inwoners. Wij hadden liever een uniforme vernieuwing gezien in alle deelgemeenten om versnippering van informatie te vermijden.

 

Behaag je tuin: gratis bomen en planten

De actie “Behaag je tuin” van RLNH (Regionaal Landschap Noord Hageland) heeft in Holsbeek te weinig succes. Dit jaar wil de gemeente meer inzetten op promotie, informatie en financiële steun, een actie die wij zeker steunen. Holsbekenaren kunnen een gratis boom, plantenpakket of klimplant bestellen tussen 1 september en 15 oktober 2022.

 

Ruggengraat: heraanleg Sint-Pietersrode tot Nieuwrode

De heraanleg (Wingefase 3) van Sint-Pieters-Rode tot Nieuwrode wordt gepland voor 2023. Positief is dat voor dit project van de ruim 10 miljoen euro kosten, meer dan 9 miljoen euro subsidies vanuit Vlaanderen komt.

Onze bedenkingen bij deze heraanleg:

  • De werken zullen meer dan 2 jaar duren, een aannemer moet nog gezocht worden.
  • Wij hopen van harte dat bij de verdere aanleg en afwerking van de dorpskern voldoende aandacht zal gaan naar het verblijfskarakter en versterking van de eigenheid van Sint-Pieters-Rode. Zo kan de omgeving van de kerk een opwaardering krijgen en kunnen de woonstraten heringericht worden zodat Sint-Pietrers-Rode een echte dorpskern krijgt.
  • Wij pleiten voor extra groenaanleg, bescherming van waardevolle gebouwen en strikte bouwvoorschriften voor eventuele nieuwe gebouwen rond de kerk om het karakter en de eigenheid van de dorpskern te bewaren. Advies vragen aan het agentschap onroerend erfgoed om landschappelijke elementen zoals taluds en historische bomen zo goed mogelijk te beschermen lijkt ons ook sterk aan te raden.
  • Wij vragen ons af of de geplande overrijdbare middengeleiders (o.a. op het kruispunt met de  Horststraat) wel nuttig zijn? Zorgt dit niet enkel voor overlast?

 

Nieuw audiovisueel materiaal maar geen videostreaming ?

 

Het audio-visueel materiaal van de raadzaal is verouderd. Projectiescherm, beamer en audio-installatie zijn dringend aan vervanging toe. In functie van het digitaal vergaderen is het nodig om de raadzaal uit te rusten met een camerasysteem. Een goede beslissing!

Toch wel wat bedenkingen:

  • Waarom wordt er geen uniforme uitrol van standaard installaties over alle vergaderzalen voorzien? Zowel in  het administratief centrum als in de bib, sportschuur, gemeentescholen en loods is digitalisering dringend nodig en nuttig.
  • Voor de raadzaal wordt een bestelling van om en bij de 75.000 euro geplaatst. Maar jammer genoeg is de optie (van ongeveer 2000 euro) om door middel van livestream de gemeenteraad via de website of Youtube kanaal te kunnen volgen niet inbegrepen. Onbegrijpelijk volgens ons! Sinds de coronacrisis hebben meer dan 80% van de Vlaams-Brabantse gemeenten een livestream via audio en/of video. We staan er toch allemaal achter dat lokale politiek transparant en toegankelijk moet zijn? Nu we dan toch eindelijk de weg van vernieuwing inslaan is dit volgens ons een must. Die kleine investering kan trouwens nog veel meer toepassingen krijgen: extra info aan inwoners via  presentaties op de gemeenteraad, uitzenden van commissies, bewonersvergaderingen tot zelfs huwelijken. “Dicht bij de mensen” betekent ook langs deze weg informeren. De gemeenteraad is het democratisch orgaan bij uitstek. Een gemeente die trots is op haar beleid wil deze mogelijkheid toch met 2 handen grijpen?

 

Onze vragen rond tevredenheidsmetingen over huishoudhulpen OCMW, erfgoedinventaris, toekomstige fusies.

Tevredenheidsmeting over OCMW, maar niet over de roulatie?

Tevredenheidsonderzoek heeft als doel om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren. De behoeften van de klanten staan hierbij op de eerste plaats. Het roulatiesysteem voor de huishoudhulpen is sinds 2013 al een paar keer bijgestuurd en we vinden het jammer dat dit niet grondig geëvalueerd wordt door de klantenbevraging in deze tevredenheidsmeting. De vorige dateert al van 2014! Wij  hebben de vorige tevredenheidsmetingen doorlopen en in meer dan de helft van de gevallen werd er spontaan opmerkingen gemaakt over de wissel. Wij vroegen om  de tevredenheidsmeting uit te breiden met volgende vragen:

  • Vindt u het noodzakelijk dat de hulp steeds door dezelfde huishoudhulp wordt gedaan?
    • Absoluut noodzakelijk
    • Noodzakelijk
    • Niet altijd noodzakelijk
    • Niet noodzakelijk
  • Wat verkiest u?
    • Geen wissel
    • Tweejaarlijks een wissel
    • Alleen een wissel indien een grondige reden

Voor het huidig bestuur is de wissel een opgelegde regel. De kwaliteit van de dienstverlening gaat volgens hen niet over de wissel en dus wordt hiernaar niet naar gepeild. Vreemd toch?

 

Erfgoedinventaris

IOED Winar, de gemeentelijke onroerend erfgoeddienst, is een nieuwe inventaris rond onroerend erfgoed aan het opmaken. Hun medewerkers doorkruisten hiervoor de hele gemeente. Een actuele inventaris van het onroerend erfgoed is een uitstekende basis om een eigen beleid rond onroerend erfgoed uit te bouwen of uit te diepen, en zeker voor Holsbeek als erfgoedgemeente. We kregen geen antwoord op onze vraag hoe ver het nu staat met de inventaris. Dit lijkt ons nochtans essentieel om erfgoed op te nemen bij bijvoorbeeld de opmaak van het RUP voor de dorpskernen.

 

Toekomstige fusies

Meer en meer gemeenten gaan gesprekken aan of doen een financiële, organisatorische oefening rondfusies of doorgedreven samenwerking met andere gemeenten. Onze fractie benadrukte op de gemeenteraad dat Holsbeek toch best ook eens die oefening maakt vooraleer een verplichte fusie eraan komt en er geen keuze meer zal zijn. Met welke gemeenten hebben we sociaal-economische overeenkomsten, evenredig aantal inwoners, gelijkaardig bestuur? Met welke gemeenten zijn er al samenwerkingsverbanden zoals politiezone, eerstelijnszorg,..? Welke gemeenten hebben de meest gunstige ligging voor een fusie? Het bestuur gaf aan hier geen werk in te willen steken omdat ze simpelweg niet gelooft in meer efficiëntie of beter bestuur, meer bestuurskracht door krachten te bundelen. Tja,… Wij vinden dat men zich hierin niet mag laten leiden door (partij)politieke overwegingen of begrijpelijke emoties vanuit het bestuur of de bevolking. De oefening moet zo rationeel mogelijk en op een instrumentalistische manier gebeuren. Een beter bestuur moet uiteraard efficiënt, performant zijn, vertrouwen uitstralen, maar ook inhoudelijk weerspiegelen wat door de bevolking gewenst wordt. Of willen wij voor voldongen feiten gezet worden eenmaal fusies verplicht zullen worden?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is