U bent hier
Nieuws uit de gemeenteraad - 27 april 2025
Intercommunales: Werken ze goed voor onze gemeente?
In mei en juni 2025 houden Creadiv NV, Fluvius OV, Creat Services DV, Interleuven en Fluvius Dijle-Zenne hun algemene vergaderingen. Op de agenda staan onder andere de jaarrekening en het jaarverslag van 2024. Onze gemeenteraad moet beslissen welk standpunt onze vertegenwoordigers in deze vergaderingen innemen over de verschillende onderwerpen.
Dit is ook een goed moment om te bekijken hoe efficiënt deze organisaties werken en of ze voldoende voordelen opleveren voor onze inwoners. Sommige intercommunales keren elk jaar een mooi dividend uit. Zo ontvangt onze gemeente bijna 150.000 euro van Creadiv NV. Bij Fluvius Dijle-Zenne daarentegen dalen de dividenden. Dat is jammer, zeker omdat de elektriciteitsprijzen bij Fluvius tussen 2023 en 2024 met 14% zijn gestegen voor een gemiddeld gezin.
Daarom vroegen we onze vertegenwoordiger om na te gaan welke maatregelen Fluvius neemt om die prijsstijgingen onder controle te houden. Dit is een belangrijk thema, zeker omdat de energiewaakhond VREG wil dat deze organisaties beter inzetten op bescherming van de consument.
Bij Interleuven zagen we dat ze taken uitvoeren die ook door andere organisaties worden gedaan, zoals informatieveiligheid. We vroegen onze vertegenwoordiger om tijdens de vergadering te pleiten voor een kritische evaluatie van die taken. Zo kunnen we nagaan of ze echt passen binnen de kerntaken van Interleuven. Zo’n evaluatie helpt om de gemeentelijke middelen efficiënter te gebruiken en te focussen op wat echt nodig is. Want ook al betaalt Interleuven sommige diensten zelf, het zijn uiteindelijk toch de gemeenten – en dus de inwoners – die ervoor opdraaien.
Sportsite Bruul blijft aanslepen: tijd voor realisme en overleg
Tijdens de gemeenteraad kondigde de schepen van Sport aan dat voetbalclub KDN United zich voorlopig terugtrekt uit het project rond de sportsite aan de Bruul. Een nieuwe domper op een dossier dat al meer dan twaalf jaar aansleept.
De afgelopen zes jaar slaagde het bestuur er enkel in om de nodige gronden aan te kopen. Ondanks de grote inspanningen om de omgevingsvergunningen rond te krijgen – waarin de gemeente verantwoordelijk zou zijn voor de sportinfrastructuur en parking, en KDN United instond voor de bouw van kantine en kleedkamers – lijkt het project opnieuw vast te lopen.
De totaal geraamde kostprijs is inmiddels opgelopen tot bijna 4,8 miljoen euro. Voor de gemeente betekent dat een stijging van maar liefst 64% tegenover de oorspronkelijke raming. Ook voor KDN United zijn de kosten onredelijk geworden. Het is volgens ons bovendien niet meer van deze tijd om een voetbalclub volledig verantwoordelijk te maken voor de bouw van kantine en sanitaire voorzieningen.
Ook eerder toegekende subsidies dreigen verloren te gaan. De subsidies voor bovenlokale sportinfrastructuur, aangevraagd in 2021 en al één keer verlengd, zouden onder meer de aanleg van zeven padelterreinen mogelijk maken. De geselecteerde uitbater wacht al jaren op groen licht. Hoe lang blijft men deze nog aan het lijntje houden?
De gevolgen blijven niet beperkt tot KDN United, dat al jaren kampt met verouderde infrastructuur. Ook andere sporters in Holsbeek, en vele vrijwilligers die zich inzetten voor het sportleven, voelen de impact. De bestaande sportsite van VK Holsbeek beschikt over een kunstgrasveld en een kantine, maar ook daar zijn noden en blijven beloofde investeringen, zoals een Finse piste en een skatepark, uit. Sinds de blokkering van het dossier Bruul staat het volledige sportbeleid in Holsbeek stil.
N-VA Holsbeek roept het gemeentebestuur op om dringend werk te maken van een realistisch, betaalbaar en toekomstgericht sportbeleid. Wij vragen dat alle betrokken sportverenigingen samen rond de tafel gaan. Het is tijd voor een gedragen en geactualiseerd plan – niet eentje dat van bovenaf wordt opgelegd, maar dat inspeelt op de reële noden van sporters en inwoners, van jong tot oud.
We horen deze beloften al jaren, maar zijn voorzichtig optimistisch nu de nieuwe bevoegde schepen aangeeft hier eindelijk werk van te willen maken, met tussentijdse ondersteuning voor KDN op hun huidige locatie.
Kerkenbeleidsplan Holsbeek: Pastoraal Plan en Toekomstvisie
Elke gemeente is verplicht een actueel kerkenbeleidsplan op te stellen, ondertekend door de bisschop en vastgesteld in een gemeenteraadsbesluit. Enkel met zo’n een plan kunnen er subsidies worden aangevraagd voor zowel beschermde als niet-beschermde kerken.
Voor het verkrijgen van een verhoogde erfgoedpremie geldt bovendien dat een rooms-katholiek eredienstgebouw, beschermd als monument, in het kerkenbeleidsplan aangeduid moet zijn voor een ruimer gebruik dan enkel de eredienst. Dit kan onder meer gaan om valorisatie, medegebruik, nevenbestemming of herbestemming.
In Holsbeek gaat het over 5 kerken:
- Sint-Mauruskerk (beschermd monument) – Holsbeek
- Sint-Pieterskerk – Sint-Pieters-Rode
- Sint-Catharinakerk (beschermd monument) – Sint-Pieters-Rode
- Sint-Lambertuskerk – Nieuwrode
- Sint-Caroluskerk – Holsbeek-Plein (pastorale zone Leuven aan de Dijle)
Onze kerken zijn niet enkel religieuze gebouwen, maar ook waardevol erfgoed en ontmoetingsplaatsen. Door het dalende aantal gelovigen dreigen deze functies verloren te gaan in onze dorpskernen. Als lokaal bestuur hebben wij de verantwoordelijkheid om te onderzoeken hoe deze gebouwen kunnen uitgroeien tot hedendaagse ontmoetingsplaatsen, waarbij pastorale dienstverlening prioritair blijft, maar tegelijk wordt ingespeeld op toekomstige uitdagingen.
Toekomstvisie en scenario’s
Een toekomstvisie moet inspelen op de veranderende realiteit en vertrekken vanuit meerdere scenario’s. Volgens de beschikbare documenten stelt het centraal kerkbestuur dat voor de Sint-Caroluskerk een herbestemming nodig is. Voor de andere kerken wordt voortzetting van het huidige gebruik vooropgesteld, onder volgende voorwaarden:
- Voldoende pastorale beschikbaarheid
- Voldoende vrijwilligers om het geheel te ondersteunen
- Voldoende kerkgangers
Momenteel beperkt het bestuur extra activiteiten tot concerten en tentoonstellingen, hoewel er veel meer mogelijkheden zijn. We erkennen en waarderen de inzet van vrijwilligers die zich naar eigen vermogen hebben ingezet bij het opstellen van het plan. Het lijkt echter alsof zij hierbij onvoldoende ondersteuning kregen.
Voorstel: breed participatief traject
Wij pleiten voor een denkoefening met alle betrokken belanghebbenden: gemeente, parochiegemeenschap, kerkfabrieken, omwonenden en lokale middenveldorganisaties. Het doel: samen een breed gedragen toekomstvisie ontwikkelen.
Hiervoor stellen we voor om een beroep te doen op het Platform Toekomst Parochiekerken, een samenwerking tussen VVSG en PARCUM, die gemeenten kosteloos ondersteunen bij het opstellen van beleidsplannen, neven- en herbestemmingen, en participatietrajecten. Ook IOED Winar moet hierbij betrokken worden.
De Vlaamse overheid biedt diverse ondersteuningsmogelijkheden aan, zoals:
- Investeringssubsidies
- Studies rond neven- of herbestemming
- Opmetingsplannen
- Participatietrajecten
Het is jammer dat het huidige bestuur zijn verantwoordelijkheid hierin niet verder opneemt. Pastorale activiteiten blijven voor ons prioritair, maar open overleg en transparantie zijn essentieel om te komen tot een gedragen en onderbouwde visie. Een visie die niet alleen tegemoetkomt aan de noden van vandaag, maar ook de nodige subsidies en premies voor de toekomst veiligstelt.
Fietsen is gezond en goed voor het milieu
Fietsverplaatsingen zijn niet alleen duurzaam, maar dragen ook bij aan de fysieke en mentale gezondheid. Daarom verwelkomden we de verhoging van de fietsvergoeding voor het personeel. Tegelijkertijd vroegen we om te onderzoeken of het mogelijk is om vergoedingen toe te kennen die gelijk zijn aan het maximumbedrag dat volgens de fiscale en sociale wetgeving vrijgesteld is van belastingen en sociale bijdragen. Dat bedrag ligt net iets hoger dan het nu goedgekeurde tarief. Een bijkomend voordeel van deze koppeling aan het wettelijk maximum is dat toekomstige aanpassingen automatisch kunnen gebeuren, zonder dat een wijziging van de regelgeving nodig is.
Start werken deel 2: Gravenstraat-Rodestraat eindelijk in zicht?
Zoals reeds meerdere keren vermeld, konden de werkzaamheden aan deel 2 van de Gravenstraat–Rodestraat nog steeds niet beginnen. Inmiddels lijkt de gemeente haar verantwoordelijkheid eindelijk te nemen, zoals wij al vaker hebben gevraagd. Ze zal nu voldoen aan verschillende vragen van het Agentschap Onroerend Erfgoed, waaronder het herstel van de knoteiken bij de pastorie van Sint-Pieters-Rode.
Biedt dit perspectief op een akkoord met ANB en AOE over de Aquafin-collector Winge 4-werken, zodat de omgevingsvergunning eindelijk kan afgeleverd worden en de werken kunnen beginnen? We blijven de situatie nauwlettend volgen.
Gemeente investeert in duurzame brandstof voor haar wagenpark
De gemeenteraad keurde unaniem de aankoop goed van twee nieuwe bestelwagens met open laadbak. Een elektrisch alternatief werd grondig onderzocht, maar bleek op dit moment geen haalbare optie voor onze gemeente.
Wel zetten we een belangrijke stap richting duurzaamheid: onze volledige dieselvloot schakelt over op blauwe diesel. Deze 100% hernieuwbare brandstof wordt gemaakt uit duurzame grondstoffen, zoals plantaardige afvalolie. Zonder aanpassingen aan de motoren en met een beperkte meerkost realiseren we zo tot 90% minder CO₂-uitstoot ten opzichte van gewone diesel. Bovendien kunnen we blauwe diesel zelf stockeren.
Een primeur voor onze gemeente – en een duidelijke stap richting een groener wagenpark.