Nieuws uit de gemeenteraad -25 januari 2022-

Op 27 januari 2022

Zwerfvuil: aanstelling handhavers

 

N-VA Holsbeek is tevreden met de beslissing van de gemeente om nu toch in te gaan op de oproep van OVAM en minister Zuhal Demir in juli 2021, waarin men handhavers aanbiedt die de gemeenten ondersteunen bij controles op weggooien van zwerfvuil zoals sigarettenpeuken, kauwgom, blikjes, flesjes,….. In de gemeenteraad van oktober 2021 hadden wij hierop aangedrongen. Patrouilles op straat proberen overtreders op heterdaad te betrappen en te sanctioneren met een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS boete). Ook controle op het bijhebben van een zakje voor hondenpoep valt onder dit project. Het opruimwerk van de Mooimakers wordt hierdoor versterkt door handhaving, een terechte nieuwe stap om zwerfvuil te bannen uit onze omgeving.

 

Bermbeheerplan

Het Bermdecreet verplicht lokale besturen om hun weg- en waterloopbermen op een natuurvriendelijke manier te beheren. Het bermbesluit bepaalt dat bermen mogen gemaaid worden vanaf 15 juni, en eventueel een tweede keer vanaf 15 september. Om veiligheidsredenen mag de rand van de weg in bepaalde gevallen vroeger gemaaid worden, maar hiervoor is een afwijking op het Bermbesluit nodig. Het lokaal bestuur moet dus een goed bermbeheerplan opstellen.

In onze gemeente werden ongeveer 35 km bermen geselecteerd die in aanmerking komen voor een ecologisch bermbeheer. Bij de selectie wordt vooral uitgezocht welke bermen de meeste kans geven om de biodiversiteit te verhogen als ze op een correcte manier verzorgd worden.

Wij benadrukten bij dit agendapunt het belang van monitoring en strenge betrijding van exoten zoals Reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop.

 

Vuurwerk

 

Slechts 8 van de 30 gemeenten in Oost Brabant lieten vuurwerk tijdens de oudejaarsnacht toe. Bij de meeste gemeenten waar het wel mag, zijn er strenge regels van kracht. Zo moet je 15 dagen op voorhand een aanvraag doen en moet het vuurwerk geluidsarm zijn. In Holsbeek werd een half uur geluidsarm vuurwerk toegestaan, zonder verdere regels.

Onze gemeente ondertekende het charter diervriendelijke gemeente, waarin sterk aangeraden wordt om vuurwerk te verbieden.

Wij geven de voorkeur aan een verbod op vuurwerk. En waarom niet eens in de “Hi” verwijzen naar de gevaren van vuurwerk?

De brandweer sensibiliseerde bijvoorbeeld met een mooie campagne: “Ik knal zonder vuurwerk”.

  • Verboden: Sinds 26 april 2019 is het overal verboden om vuurwerk af te steken.
  • Levensgevaarlijk: Zowel bij het afsteken als bij het oprapen van gebruikt vuurwerk kan je gewond raken.
  • Risico op brand: Brandbaar materiaal kan heel wat schade veroorzaken wanneer het de oppervlakte bereikt.
  • Dierenleed: Dieren schrikken en panikeren snel door harde geluiden.
  • Onbeschikbaarheid hulpdiensten: Wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen.

 

Sociaal woningaanbod

 

De gemeente Holsbeek en de sociale huisvestingsmaatschappij SwaL gaan een verbintenis aan om 12 sociale woningen te realiseren in Schuttersveld. Een goede zaak!

Holsbeek behoort momenteel tot de 13 gemeenten (van de ruim 300 gemeenten) die  het groeipad sociale huur niet volgen en onvoldoende inspanningen leveren om een sociaal woningaanbod te realiseren en is hier door de Vlaamse overheid al meermaals over aangesproken. Vlaanderen wil met een Bindend Sociaal Objectief (BSO) het sociaal woonaanbod uitbreiden en de lasten en financiering eerlijk verdelen onder alle Vlaamse gemeenten. Bovendien is er nood aan betaalbare woningenin Holsbeek. Het is evident dat deze bouwgrond van OCMW Leuven voor sociale huisvesting wordt aangewend.

We benadrukken dat er nog veel werk aan de winkel is.

 

Digibanken

De gemeente Holsbeek werd gevraagd om te participeren in het project “digibanken”. Digibank-projecten willen het risico op digitale uitsluiting bij kwetsbare groepen (kansarmen, senioren...) verkleinen via 3 doelstellingen:

Gelijke toegang tot digitale technologie door het beschikbaar stellen van laptops, schermen en andere hardware (bv. via een uitleendienst)
Via opleiding en kennisdeling digitale vaardigheden versterken, zowel persoonlijke vaardigheden als technische vaardigheden, zoals herstel van IT-materiaal
Via begeleiding zorgen voor een verbeterde digitale toegang tot essentiële diensten zoals digitale dienstverlening vanuit de Vlaamse overheid, tax-on-web, ...

De bevoegde schepen gaf aan dat Holsbeek hierin mee stapt. Positief!

 

Wissel bij dienst gezinszorg

 

Bij het OCMW Holsbeek werd beslist om de wissel bij de dienst gezinszorg, gepland in maart 2022, door Corona uit te stellen. Vorig jaar gaven wij al aan dat het geen goed idee was om in volle coronatijd de 39 huishoudhulpen bij 350 cliënten te wisselen, maar daar had het bestuur toen geen oren naar. Het roulatiesysteem is er sinds 2013 en is ook al een paar keer bijgestuurd. Wij blijven het jammer vinden dat het roulatiesysteem sindsdien niet meer grondig geëvalueerd werd en dat hierover nooit een specifieke, duidelijke klantenbevraging  geweest is.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is