Nieuws uit de gemeenteraad - 24 oktober 2024 -

Op 26 oktober 2023

Bebouwing  buiten de dorpskernen

De gemeente maakt een nieuw plan op voor de reglementering rond de bebouwing buiten de dorpskernen. (RUP – Ruimtelijk Uitvoeringsplan)

In het kader van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen is het de bedoeling om verplaatsingsgedrag  en ruimtegebruik duurzaam op elkaar af te stemmen. Minder sterke woonverdichting buiten de kernen en het behoud van het landelijk karakter staan hierbij voorop in Holsbeek.

Wij vroegen een commissie hierrond, zodat alle gemeenteraadsleden inzage en inspraak krijgen rond deze belangrijke veranderingen binnen onze gemeente.

Voorrangsregeling Pleinstraat

Het verkeer op de Pleinstraat krijgt voortaan voorrang op het verkeer komende uit De Vunt en uit Langekant. Het is niet logisch dat op deze kruispunten een voorrang van rechts geldt, volgens het bestuur.

Wij zijn het daarmee eens. Volgens ons mag de voorrang van rechts zelfs op veel meer plaatsen in onze gemeente afgeschaft worden. Meer duidelijkheid zorgt voor meer veiligheid!

Parkeerverbod op de Leuvensebaan en Kortrijksebaan

Op deze kritieke punten zullen wegmarkeringen aangebracht worden om parkeerverbod duidelijk te maken:

  • Aan De Pleinstraat ter hoogte van huisnummers 1-3 over een afstand van 20 meter
  • Aan de Leuvensebaan ter hoogte van huisnummer 36, een onderbroken middenstreep in de bocht zal doorgetrokken worden tot aan huisnummer 36
  • Aan de Kortrijksebaan tussen huisnummer 30 en de Bergestraat
  • Aan de Kortrijksebaan tussen de Verhaegenstraat en de Wingeweg.

Onze gemeenteraadsleden vroegen om dit ruimer te bekijken:

  • Graag samen met de verkeersadviesraad en de politie de parkeersituaties op de Leuvensebaan, de Kortrijksebaan en bij uitbreiding de hele Ruggengraat grondig evalueren met een vlottere doorstroming als doel.
  • Hoewel de wegcode het niet toelaat, wordt er regelmatig kort bij wegversmallingen en bushaltes geparkeerd. Extra wegmarkeringen kunnen hier de nodige duidelijkheid brengen.

Het bestuur vond onze voorstellen niet dringend genoeg om nu goed te keuren, maar ze kunnen in de toekomst wel bekeken worden.

De vaststelling van een inventaris bouwkundig erfgoed binnen onze gemeente

Voor ons staat het als een paal boven water dat de opmaak van een goed bestudeerde erfgoed-inventaris voor de gemeente noodzakelijk is.

Erfgoed herinnert er ons aan dat we deel uitmaken van een ketting die verder spant dan ons leven. Deze unieke plaatsen tonen onze identiteit en bieden kwaliteit in onze omgeving. We zijn het aan onze toekomstige generaties verplicht om zorg te dragen voor onze waardevolle gebouwen en ze veilig te stellen voor de toekomst.

Onze N-VA fractie wees er al herhaaldelijk op dat ons gemeentebestuur hier veel te weinig aandacht aan besteedt. Wij zijn dan ook bijzonder teleurgesteld over de lijst die nu voorligt:

  • De mensen van IOED WinAr (de intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst waarbij Holsbeek aangesloten is) toerden maandenlang rond om tot een inventaris te komen van 479 items die in onze gemeente in aanmerking kunnen komen als waardevol erfgoed. Hiervoor hebben zij de terminologie gebruikt die overal gangbaar is en hebben ze hun lijst zorgvuldig opgedeeld in 3 categorieën. Uitstekend werk, waarvoor jammer genoeg weinig respect getoond wordt!
  • De lijst die het gemeentebestuur nu voorlegt, beperkt zich tot amper een 50-tal items, waarvan er 32 al beschermd zijn of op de Vlaamse erfgoedinventaris staan. Van de categorieën is geen sprake meer. Het gaat over 0,2% van onze bebouwing, zo’n laag percentage vinden wij in geen enkele gemeente terug. En dat voor een gemeente met zoveel potentieel op dit gebied!
  • Bovendien krijgen de gemeenteraadsleden geen zicht op de volledige lijst en heeft zelfs onze gemeentelijke adviesraad voor erfgoed zich maar over een beperkt gedeelte van de lijst mogen uitspreken.
  • Wij wijzen erop dat een erkenning als waardevol erfgoed niet betekent dat je helemaal niets kan veranderen aan je eigendom. Om waardevol te verbouwen zijn bijvoorbeeld goedkopere leningen en premies ter beschikking, ook de opgelegde energienormen zijn niet zo streng voor de gebouwen op een erfgoed-inventaris.

Met de lijst die nu voorligt is Holsbeek ons inziens de naam “erkende onroerenderfgoedgemeente” niet waardig.

Om deze naam eer aan te doen, hebben wij de taak en zelfs de verplichting om een doordachte inventaris bouwkundig en ook landschappelijk erfgoed op te stellen en er toelating-plichtige handelingen aan vast te koppelen. Voor erfgoed dat waardevol maar niet beschermd is, ontstaan er door zo’n vaststelling toch een aantal rechten en plichten.

Samen met de adviesraad vragen wij aan het bestuur wat de verdere stappen nu zijn. Of blijft het enkel bij deze vaststelling? 

 

Verhaegenstraat veiliger

Op vraag van de bewoners van de Verhaegenstraat wordt de maximumsnelheid daar van 50 naar 30 km/uur gebracht. Deze smalle straat ligt in de dorpskern, dicht bij de school en het woonzorgcentrum, een sporthal en een voetbalterrein. Vooral ‘s morgens is daar veel verkeer terwijl leerlingen er naar school fietsen of stappen. Tel daarbij de bewoners van het woonzorgcentrum en de vele sportievelingen onderweg naar hun club en je krijgt een omgeving met heel wat kwetsbare weggebruikers. De invoering van een zone 30 is hier dus zeker op zijn plaats! Voor een uitbreiding naar andere straten in de buurt is een meer grondige evaluatie nodig.

 

Sportsite Bruul: stand van zaken

KDN United is al sinds juli in orde met de omgevingsvergunning voor haar kantine. Op de omgevingsvergunning van de gemeente voor de sportvelden blijft het daarentegen wachten. Nog steeds geen licht aan het einde van deze tunnel!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is