Nieuws uit de gemeenteraad -19 december 2023-

Op 22 december 2023

Herziening meerjarenplanning 2020-2025

Met 2024 en de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur, zien we dat heel wat projecten uit de meerjarenplanning van het huidige bestuur enorme vertraging oplopen. Het nieuwe bestuur zal al meteen voor minstens 10 miljoen euro aan vooruitgeschoven investeringen met zich meedragen. Bovendien zal de gemeente opnieuw meer leningen moeten opnemen en zal de schuldgraad per inwoner stijgen. Dat baart ons zorgen!

 

Hierbij een stand van zaken over de belangrijkste projecten bij de start van de legislatuur op de planning stonden:

 

De Ruggengraat is nog steeds niet afgewerkt…

  • De heraanleg van de Nobelberg werd uitgesteld. Hopelijk kunnen de rioleringswerken half februari 2024 eindelijk starten.
  • De heraanleg van Holsbeek dorp wordt op de lange baan geschoven.
  • Voor de heraanleg van het stuk van Kortrijk-Dutsel tot vlak na de dorpskern van Sint-Pieters-Rode moet de aanbesteding nog gebeuren, er wordt “gehoopt” in de zomer van 2024 met de werken te starten.
  • Voor de heraanleg van het stuk tussen Sint-Pieters-Rode en Nieuwrode zit het bestuur in een impasse en is er nog geen zicht op verdere uitvoering. Wij dringen aan op verder overleg met de betrokken Vlaamse diensten.
  • Wel zullen nog 26.000 m2 asfaltwegen worden hersteld en worden op de Kortrijksebaan en de Dutselstraat de betonplaten vervangen door asfalt. Het “toeval” dat dit tijdens het verkiezingsjaar gebeurt buiten beschouwing gelaten, vinden wij dit uiteraard goede zaak!

Ook de geplande heraanleg van de Appelweg, Losting, Zandstraat, Hooghuis, Plamootstraat, Vlasselaar en de nieuwe weginfrastructuur voor Dellestraat, Zijpstraat, Kerselarenweg en Kriesberg, staan deze legislatuur niet meer op het programma.

De beloofde sportsite op de Bruul en de verdere inrichting van de sportsite in Holsbeek-dorp staan nog altijd niet in de startblokken…

Voor sportsite de Bruul is het openbaar onderzoek  afgerond. Het is nu aan het schepencollege om op de ingediende bezwaren te reageren. Het blijft koffiedik kijken of en wanneer de nodige omgevingsvergunning er eindelijk komt. De weg blijft lang, onze fractie vraagt om hier nu vaart achter te zetten.

Voor de verdere inrichting van de sportsite in Holsbeek-dorp is er nog altijd 400.000 euro voorzien maar de plannen blijven in de koelkast. Waar blijven het multi-sportveld, het speelbos, de Finse piste en de beweegroute? En komt er nu al dan niet een skatepark? De vraagtekens blijven staan.

Welke investeringen gebeurden er in het Klimaatactieplan? Wij krijgen geen overzicht…

Het KAP (Klimaatactieplan) dat het gemeentebestuur aan het begin van de legislatuur voorlegde, zat boordevol acties en goede voornemens. Wij vroegen herhaaldelijk naar een overzicht van de investeringen die gedaan werden binnen dit plan.  Als antwoord krijgen we steevast dat deze “verweven” zitten in het meerjarenplan. We proberen u dus een resultaat van ons gepuzzel te geven:

  • Op gebied van verledding van de openbare verlichting  en energiestrategie voor de gemeentelijk gebouwen zijn we op de goede weg. Dat zal heel wat besparing met zich meebrengen.
  • Verder zijn er nog wel enkele zaken gebeurd, maar wij zagen vooral veel aankondigingspolitiek. Na 5 jaar beleid is er volgens ons te weinig gerealiseerd:
    • Thermografische woningscans: Er waren een 20-tal aanvragen.
    • Van het plan om 30 energetische renovaties van particuliere woningen te verwezenlijken kwam weinig concreet resultaat.
    • Het concreet uitwerken van de Hoppinpunten blijft voor ons heel onduidelijk.
    • Een plan voor ontharding is afwezig in onze gemeente.
    • Bij bouwaanvragen worden inwoners doorverwezen naar het energieloket. Een goede zaak, maar wij missen in Holsbeek toch ook een woonloket.
    • Bij deze herziening van het MJP zien we plots een investering van 230.000 euro opduiken voor relighting van de bibliotheek en de Sportschuur, maar hiervoor werd nog geen studie uitgevoerd.

Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor de dorpskernen: Het landelijk karakter blijft behouden

Wij staan achter de algemene doelstellingen van het RUP:

  • een dorpsafbakening met beperking van bouwhoogten
  • het tegengaan van verdere appartementisering
  • een verdere opdeling van de kavels binnen de woonparken
  • verankering van zones voor gemeenschapsvorming
  • het selecteren van belangrijke sites in Holsbeek waar een verplicht voortraject zal zijn om tot een kwalitatieve invulling te komen.

Toch willen we nog een aantal opmerkingen meegeven na het bestuderen van de toelichtingsnota bij deze verordening:

  • Binnen de stedebouwkundige voorschriften is ruimtelijke kwaliteit het belangrijkste criterium. Wij willen graag een betere omschrijving zien van de manier waarop onze gemeente hierover zal waken.
  • Wij vragen om rekening te houden met de opmerkingen vanuit de provincie:
    • Graag aandacht voor een evenwichtige relatie tussen verdichting en omgevingskwaliteit.
    • Graag streven naar integratie van erfgoed en waardering van dorpszichten.
    • Advies om te werken met de nuttige toolboxen “Dorpse architectuur” en “Kernversterking”.
    • Advies om standaardvoorschriften uit gelijkaardige RUPs als vertrekpunt te nemen.
  • Wij zien jammer genoeg geen bestemmingswijzigingen naar recreatie. Dit kan bijvoorbeeld voor het speelterrein achter de kerk en pastorie van Holsbeek en het speelterrein achter de pastorie van Kortrijk-Dutsel.
  • De regels in de verordening zijn nog teveel voor interpretatie vatbaar. Zorg voor duidelijke en afdwingbare principes!

Samengevat is er volgens ons al veel werk geleverd maar mogen we best nog wat ambitieuzer zijn om tot een goed RUP te komen. Er ligt nog werk op de plank op weg naar de tweede fase van de opmaak!

Het voorlopig ontwerp van het RUP dorpskernen zal binnenkort op de website van de gemeente staan. Hierop volgt een openbaar onderzoek van 60 dagen, waarbij inwoners opmerkingen kunnen geven.

 

Stedenbouwkundige bestemmingsplannen - Gemeente Holsbeek

 

Naar een flexibel roulatiesysteem voor gezinshulp en huishoudhulpen van het OCMW: Ja, maar…

Na een evaluatie van het huidige systeem (waarnaar N-VA Holsbeek meermaals gevraagd had), werd afgestapt van de tweejaarlijkse verplichte wissel. Er kan wel gewisseld worden als daar nood en behoefte aan is.

Wij juichen deze aanpassing toe, maar dan toch nog om de 4 jaar een verplichte wissel invoeren waar het wel goed gaat, lijkt ons geen goed idee. Ouderen die veel zorg nodig hebben, zijn vertrouwd en gehecht aan hun hulp. Een wissel zorgt dan voor onnodige onrust en stress.

 

Kruispunt Langestraat-Horststraat-Gravenstraat: Herstelling van putten in de weg?

 

Doordat de heraanleg nog een tijdje op zich laat wachten, wordt op onze vraag "overwogen" om de putten tijdelijk te herstellen.

 

Vuurwerk toestaan tijdens oudejaarsnacht?

 

In onze regio is Holsbeek de enige gemeente waar je zonder toestemming tijdens oudejaarsnacht nog vuurwerk mag afsteken, weliswaar geluidsarm en enkel het eerste half uur na middernacht.

 

De brandweer ontraadt particulieren zeer sterk om zelf vuurwerk af te steken. Zij waarschuwen hiervoor omdat het levensgevaarlijk, ongezond en ook belastend voor dieren en hulpdiensten is.

 

Ook Oscare, een vzw rond nazorg, en een onderzoekscentrum voor mensen met brandwonden en littekens raadt het af en doet een oproep naar een duidelijk beleid in Vlaanderen. Hun recente studie hierrond geeft aan dat 7 op 10 volwassenen Vlamingen voorstander zijn van een algemeen verbod op vuurwerk voor particulieren. Bovendien zijn er elk jaar slachtoffers met erge brandwonden.

 

Wij pleiten ervoor om als gemeente een signaal te geven door een verbod op vuurwerk ook op oudjaarsnacht door te voeren.

 

Foto studie Oscare: OSCARE: EEN NETWERK AAN INFORMATIE OP MAAT VAN IEDEREEN

 

[Afbeelding met tekst, kaart, atlas Automatisch gegenereerde beschrijving]

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is