U bent hier
Nieuws uit de gemeenteraad - 10 januari 2023 -
Stoelendans in de gemeenteraad
Nadine Van Horebeek (CD&V) en Annelies Van der Bracht (Groen) namen afscheid als gemeenteraadslid en gaven de fakkel door aan de jongere generatie. Proficiat aan allebei voor de jarenlange inzet!
An Spaepen (CD&V) legde dinsdag de eed af als schepen voor het resterende gedeelte van deze legislatuur. Ze wisselt haar mandaat als voorzitter van de Holsbeekse gemeenteraad met ontslagnemend schepen Anne Van Goidsenhoven (Open VLD). Hierdoor bestaat ons schepencollege dus nog enkel uit mandatarissen van CD&V en Groen.
Komt project "de gele doos" ook naar Holsbeek?
Dagelijks worden de hulpdiensten geconfronteerd met ouderen die alleen wonen en in nood verkeren. Als er hulpverlening nodig is, gaat er bij deze mensen dikwijls kostbare tijd verloren doordat er te weinig nuttige info ter beschikking is. De ondertussen behoorlijk gekende “gele doos” kan hier soelaas bieden. In deze doos worden cruciale persoons-, contact-, en medische gegevens bewaard. Door een herkenbare sticker aan de binnenkant van de voordeur te kleven, maken de bewoners duidelijk aan de hulpverleners dat ze zo’n doos in hun koelkast kunnen vinden. Dit project werd reeds in heel wat steden en gemeenten met succes uitgerold. Onze N-VA fractie stelde voor om de gele doos ook in Holsbeek te implementeren, liefst in samenwerking met onze eerstelijnszone Leuven Noord. Dit is de beste manier om tot een breed gedragen project te komen dat op korte termijn in heel Vlaanderen een evidentie kan worden. Ook de Holsbeekse seniorenraad is vragende partij.
Het gemeentebestuur gaf aan nog niet overtuigd te zijn van de meerwaarde en eerst nog meer resultaten uit andere gemeenten te willen afwachten.
Afwachten… het is een houding die we ondertussen gewoon zijn hier. Wat ons betreft is het nut van de gele doos ondertussen voldoende bewezen om er vol voor te gaan. We volgen dit verder op.
Meer inspraak van jeugd en scholen bij de opmaak van plannen voor de dorpskernen.
De gemeente Holsbeek is bezig met de opmaak van de ruimtelijke invulling van de dorpskernen en de heraanleg van Holsbeek-dorp. Wij vragen om hierbij gebruik te maken van een begeleid participatieproces. Samen met de gemeente, de lokale jeugd en de scholen kan op deze manier een plan opgemaakt worden om de dorpskernen ook voor onze jeugd aangenamer en nuttiger te maken.
Heel wat kinderen en tieners wonen of passeren op weg naar school in onze dorpskernen of spelen er op zondag met de jeugdvereninging. Het is dan ook belangrijk te weten hoe ze dit ervaren. Nemen ze de bus, hoe en waar fietsen ze, waar spelen ze, welke voorzieningen missen ze? Bij de opmaak van plannen voor al onze dorpskernen houden we hier best rekening mee zodat in de toekomst onze kinderen hier onbezorgd kunnen wonen en buiten spelen.
Kind & Samenleving begeleidt zo’n participatieproces waarin een gemeentebestuur samen met de lokale jeugd nadenkt over de inrichting van een duurzame en kind- en tienervriendelijke landelijke woonkern. Wij vragen het bestuur om deze kans te baat te nemen voor de aankomende herinrichting van Holsbeek dorp. De gemeente krijgt op deze manier concrete oplossingen om bij de herinrichting ook rekening te houden met de behoeften van kinderen en tieners. Het gaat dan niet alleen over speel- en jeugdruimtes, maar ook op vlak van mobiliteit, groeninrichting en -beheer, ruimtelijke planning, gemeentelijke voorzieningen, sociale cohesie en sociale veiligheid wordt meegedacht. Deze informatie lijkt ons dan heel nuttig om in de toekomst ook de andere dorpskernen kindvriendelijker, veiliger, groener en moderner in te richten. Daar is zeker nood aan!
Het bestuur vindt zo’n participatieproces geen meerwaarde voor de gemeente. Jammer! Deze andere invalshoek en bestaande expertise lijkt ons net wel interessant. We zijn benieuwd in welke mate ons bestuur zelf de behoeften van de jeugd in de uiteindelijke plannen zal opnemen!
Energiesubsidies voor de jeugdverenigingen?
Ook de energiefactuur van onze jeugdverenigingen zoals Chiro, KLJ en de jeugdclub is flink gestegen. Wij stellen voor om naast een werkingssubsidie ook een energiesubsidie te voorzien. Volgens het bestuur geeft de gemeente genoeg ondersteuning via werkingstoelagen en investeringstoelagen en is dit niet te verantwoorden t.o.v. andere vereningingen. Onze fractie reikt het idee aan om de energiesubsidie te koppelen aan de aanvraag naar energieadvies op maat. Dit advies wordt de jeugdverenigingen gratis aangeboden via het relanceplan Vlaamse Veerkracht vanuit Vlaanderen. Twee vliegen in één klap! De jongeren krijgen tips om bewust om te gaan met energie en hierrond maatregelen te nemen en we geven hen tijdelijk steun om deze moeilijke periode door te komen.