N-VA Holsbeek zet de aankoop van mondmaskers op de agenda van de gemeenteraad

Op 22 april 2020

Het coronavirus heeft ook Vlaanderen bereikt in alle hevigheid. Drastische maatregelen werden genomen om de verspreiding van het virus te beperken en om de volksgezondheid veilig te stellen.

Die maatregelen worden genomen in het belang van de volksgezondheid. Onze N-VA-fractie juicht toe dat volksgezondheid als absolute prioriteit wordt gezien. Iedereen moet nu samenwerken om erger zoveel als mogelijk te voorkomen.

Wanneer straks de lock-down versoepeld zal worden, heeft het bestuur van Holsbeek best een eigen mondmaskerplan op lokaal niveau om burgers, maar ook lokale handelaars, zorgverstrekkers en thuisverplegers te helpen, misschien zelfs scholieren en sportclubs. Het inzicht is aan het groeien dat mondmaskers een belangrijke rol zullen spelen, ook al zijn ze voorlopig aangeraden doch nog niet verplicht. In verschillende Europese landen is dit wel al het geval.

Door als lokaal bestuur te voorzien in mondmaskers geef je alvast een duidelijk signaal naar de inwoners: we staan klaar om jullie te helpen doorheen deze moeilijke periode. Als je daarbij nog een persoonlijke boodschap kunt meegeven als opdruk (vb. Holsbeek helpt) en daarbij nog eens het sociale aspect van de steun kunt laten blijken, dan heb je een verantwoorde en sociale actie die effectief mee het verschil maakt in het indijken van het virus.

Vanuit borstkankerorganisatie Think Pink gaat een voorstel uit om gepersonaliseerde, herbruikbare mondmaskers te produceren in samenwerking met een bedrijf aan 2 euro per stuk. Het grootste deel van de opbrengst gaat naar Think Pink en naar concrete projecten voor kankerpatiënten en lokale ziekenhuizen. Het betreft wasbare 100% katoenen mondmaskers in drie lagen, gemaakt volgens de normen opgesteld door specialisten. Deze zijn reeds in gebruik in Duitsland en Oostenrijk.

Daarbij dient wel benadrukt te worden dat mondmaskers de bedoeling hebben om fijne druppeltjes van de in- en uitgeademde lucht op te vangen zodat er een extra buffer is.

Het is een bijkomende bescherming bij afstand houden en regelmatig  handen wassen.

We  vragen daarom aan de gemeenteraad van Holsbeek om op dinsdag 28 april onderstaand voorstel van beslissing mee goed te keuren:

Voor alle inwoners van Holsbeek mondmaskers te voorzien en te verdelen. Samen met de verdeling kan de juiste gebruiksaanwijzing meegestuurd worden. We hebben een lage besmettingsgraad in de gemeente en willen dat zo houden. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is