N-VA Holsbeek overhandigt de partituren van “De Vlaamse Leeuw” aan het gemeentebestuur

Op 4 september 2019

Naar aanleiding van de komende jaarlijkse festiviteiten rond 11 november in Holsbeek  overhandigde Herman Van Criekingen (N-VA) op de gemeenteraad van 3 september de partituren van het Vlaamse volkslied aan de schepen van Feestelijkheden.

Enkele jaren geleden vroeg Herman Van Criekingen om in Holsbeek juist te bevlaggen. Niet overal was de “De Vlaamse Leeuwevlag” zichtbaar op wettelijke feestdagen. Ondertussen gebeurt de bevlagging op een correcte manier. Het Vlaamse volkslied wordt echter niet gespeeld op officiële plechtigheden wegens het ontbreken van de partituren.

 “Om dit op een ludieke manier aan te kaarten overhandigden we de partituren van het Vlaams volkslied aan de schepen van Feestelijkheden. Die kan op zijn beurt de partituren  doorspelen aan de plaatselijke harmonieën zodat zij nog voldoende tijd hebben om “De Vlaamse Leeuw” in te studeren. Ik ben dan ook opgetogen met de positieve reactie van de schepen om hier werk van te maken en bedank het Algemeen Nederlands Zangverbond voor het aanleveren van de partituren.”  zegt Herman Van Criekingen.

De richtlijnen van  de Vlaamse regering - mede opgesteld door toenmalige ministers Geert Bourgeois en Liesbeth Homans-  geven aan dat op het einde van officiële plechtigheden die georganiseerd worden door een gemeente van het Nederlandse taalgebied op de data waarvoor het hijsen van de vlag van de Vlaamse Gemeenschap is voorgeschreven, ook het Vlaamse volkslied moet uitgevoerd worden.

Eén van de dagen waarop de Vlaamse vlag moet gehesen worden, is 11 november.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is