N-VA Holsbeek dringt aan op de invoering van herbruikbare bekers in de gemeente.

Op 25 juli 2020

Vanaf 1 januari 2020 is het niet meer toegestaan om wegwerpbekers te gebruiken op evenementen in Vlaanderen. Gemeenten zijn zelfs verplicht om volledig herbruikbaar te werken. N-VA Holsbeek vindt dat de gemeente hier dringend werk moet van maken, ook in tijden van corona moeten we aan de toekomst denken.

Wie eten en drinken serveert op zijn evenement staat voor een enorme potentiële afvalberg. Om die afvalberg in te dijken, is er een wetswijziging in het leven geroepen. Vanaf 1 januari 2020 geldt er een verbod voor organisatoren van evenementen om  drank te serveren in wegwerpverpakkingen.

“Dat is geen evidente overstap voor veel van onze lokale verenigingen en jeugdverenigingen”, zegt Sabine Wyns, N-VA Holsbeek gemeenteraadslid. “Heel wat gemeentes zijn al in het bezit van herbruikbare bekers voor de eigen gemeentediensten en stellen deze bekers ter beschikking aan de scholen en verenigingen binnen hun gemeente. Als lokale overheid ben je in dit duurzaam verhaal de ideale partner voor je lokale verenigingen. Dankzij de herbruikbare bekers bespaar je een hele hoop afval, het helpt de verenigingen en het is goed voor het mileu.

Momenteel worden lokale besturen ondersteund voor de helft van de aankoop van herbruikbare bekers, opbergboxen en een wasunit voor de reiniging ervan. Zo heeft de Vlaamse regering dit jaar al meer dan 6 miljoen euro subsidies gegeven aan lokale besturen en intercommunales om hen aan te zetten tot hergebruik van goederen en beter sorteren van afval.

Sabine Wyns stelde in de gemeenteraad van 23 juni voor om te onderzoeken wat er in de gemeente nodig is om te komen tot een wegwerpbekervrije gemeente en over te gaan tot de aankoop van herbruikbare bekers. Bovendien vroeg zij dat de gemeente de bekers ter beschikking zou stellen van de lokale verenigingen en hiervoor een uitleenreglement op te stellen.

“Ons voorstel om als gemeente na een consultatieronde, voldoende herbruikbare bekers aan te kopen en ter beschikking te stellen van de verenigingen en scholen werd niet goedgekeurd door het huidige bestuur. Zij willen hierin niet investeren en willen geen tijd steken in het organiseren van een uitleensysteem. De verenigingen en scholen zullen dus zelf op zoek moeten gaan naar alternatieven voor plastic bekers. Een gemiste kans om als gemeente een voortrekkersrol op te nemen op de weg naar een groen en duurzaam beleid”, aldus Sabine Wyns.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is